‘Dan doen we toch wat langer met de douche?’

naam Jur Thöne..

‘Wij hielden er toen we ons huis kochten al rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek kon verdwijnen. De crisis was zo’n beetje op het hoogtepunt. Mijn vriendin en ik wilden dus zeker weten dat we de brutolasten van ons huis op één salaris kunnen dragen. Dat wordt op een houtje bijten, maar het kan.

‘Momenteel zie ik de hypotheekrenteaftrek als een soort spaarpotje. We betalen maandelijks onze bruto hypotheeklast en vragen maar één keer per jaar het hele bedrag terug van de Belastingdienst. Handig, dan hebben we ineens een bedrag voor onderhoud. Maar zonder overleven we ook. Dan doen we gewoon wat langer met onze oude douche. Dat kan prima.

‘Mijn persoonlijke inschatting is dat vooral de generaties vanaf een jaar of 40 zich zorgen maken over een eventuele afschaffing van de renteaftrek. Dat zie ik tenminste om me heen. Vaak hebben ze hun huizen maximaal gefinancierd. Ze krijgen kinderen, hun salarisontwikkeling valt tegen en de waarde hun huis stijgt niet meer, of daalt zelfs.

‘Natuurlijk wil ik er met mijn opvatting niet aan bijdragen dat de hypotheekrenteaftrek verdwijnt. Maar er moet bezuinigd worden. Als dit een maatregel is die wat oplevert, dan lijkt het me een goede optie. Het argument dat de huidige starters hierdoor in problemen komen, gaat volgens mij niet op. Ik ken in ieder geval in mijn omgeving niemand die zich echt zorgen maakt over de voorstellen zoals ze er nu liggen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden