Damrak lager door bibberige beleggers

Het was al kwakkelen op de beurs, maar toen dinsdagmiddag omineuze berichten uit de Verenigde Staten het Damrak bereikten, zakte de AEX als een plumpudding ineen....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

Enronitis - de term die in zwang raakte na het omvallen van energiegigant Enron - heeft de beurs in zijn greep. Dit gevoegd bij de stroom aan sombere berichten over het uitblijvende economisch herstel verklaart de schrikachtigheid van beleggers.

Een winstwaarschuwing van de Amerikaanse fabrikant van glasvezelkabels Ciena en een onverwacht slechte Amerikaanse managersinkoopindex voor diensten (welke meet hoeveel diensten bedrijven in de VS van elkaar afnemen), waren genoeg om aan deze kant van de oceaan de AEX-index binnen luttele minuten met vijftien punten omlaag te jagen.

Slechts drie AEX-fondsen eindigden hoger; de rest daalde of bleef gelijk. Slotstand AEX: bijna 488 punten, ruim negen punten lager dan een dag eerder.

'Veel bedrijven spitten nu de boeken door', zegt een handelaar, 'om na te gaan of zij zich in het verleden niet schuldig hebben gemaakt aan creatief boekhouden. Je moet er niet van opkijken als dat hier en daar leidt tot winsten die achteraf toch niet zo hoog waren als aanvankelijk gemeld.'

Deze vrees plaagt ook de markt voor bedrijfsobligaties. Ongerust geraakt door de impact die de Enron-affaire heeft op het sentiment van Tokio tot Londen, verschuiven beleggers hun geld van bedrijfsobligaties naar veiliger geachte staatsobligaties, constateert effectenbank Stroeve in haar dinsdag verschenen Nieuwsflits. Deze 'vlucht naar kwaliteit', die altijd optreedt in tijden van crisis, heeft de koersen van staatsobligaties opgedreven.

De markten voor kleinere aandelen, de mid- en smallcaps, drijven ondertussen op overnamespeculaties. Het bod van het Spaanse Grupo Dragados op bouw-en baggeronderneming HBG heeft volgens Stroeve de verwachting gevoed dat de komende tijd verschillende small- en midcaps ofwel zullen worden overgenomen, ofwel hun beursnotering zullen opzeggen. Bij deze lage koersen zijn overnamekandidaten goedkoop en is de animo voor een beursnotering laag. NeSBIC, Nederlands verschaffer van durfkapitaal, heeft al aangekondigd een bod te zullen uitbrengen op Beter Bed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden