Dames Major en Blair wedijveren in truttigheid

Het duurt vermoedelijk nog negen maanden voor de Britten echt kunnen gaan stemmen, maar de verkiezingscampagne is niettemin al in volle hevigheid losgebarsten....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Die stemmen, hebben de strategen van Labour en de Conservatieve Partij uitgerekend, kunnen mogelijk doorslaggevend zijn. De middenklasse-mevrouwen, aldus het in de Britse kranten geschetste beeld, wonen in duffe buitenwijken en vullen hun dagen met tuin, televisie, kapper en kookboek. Dit in afwachting van de thuiskomst van de kostverdiener.

Kennelijk is dat ook het beeld dat de politieke imago-makers van de doelgroep hebben. Want het lijkt geen toeval dat Norma zowel als Cherie in de eerste grote interviews die beiden sinds lange tijd toestonden, als uitermate brave huismoeders naar voren komen.

Norma Major-Wagstaff nam het afgelopen weekeinde een voorsprong op Cherie Blair-Booth in de eerste ronde van de truttigheidscompetitie. Voor het eerst sinds jaren stond Norma, die de publiciteit tot dusver zoveel mogelijk uit de weg ging, een interview toe, aan de conservatieve Daily Mail.

Een citaat: 'Ja hoor, je kunt kaas heel goed invriezen. Als je lelijke stukjes over hebt, maal je ze en doe je ze in een doos in de vriezer. Zo heb je altijd gemalen kaas bij de hand, om ergens op te doen. Ik bewaar mijn kaas in een oude ijsdoos, maar nu heb ik een nieuwe vrieskist en daar past hij niet meer in. Ik zoek nu een nieuwe doos.'

Norma is naar eigen zeggen niet ambitieus en ook niet avontuurlijk. Ze zou wel graag wat vaker met John op de bank zitten. Zij ziet zichzelf niet als knap ('Good Lord, no'), maar als heur haar goed zit, valt het nog wel mee. Ze heeft wel een mooie huid ('geërfd van mijn moeder'), waarop zij Oil of Ulaz smeert en vitame E-crème van Boots.

Voorts gebruikt Norma elk theezakje twee keer en neemt zij altijd de was mee als ze in het weekeinde van Downing Street 10 naar haar huis in Huntingdon gaat. Zij moet er niet aan denken dat iemand anders haar slipjes zou wassen.

Wat stelt Cherie Blair hier tegenover? Cherie kreeg een paar maanden geleden het verzoek van het vrouwenmaandblad Prima om voor het jubileumnummer (tien jaar Prima) eenmalig als hoofdredacteur te fungeren. En wat blijkt? Cherie, die door de Conservatieven bij voorkeur wordt afgeschilderd als een keiharde carrièrevrouw (als advocate verdient zij een half miljoen per jaar), is in de eerste plaats moeder en dan pas advocate.

Haar favoriete hobby is breien. In een interview dat acht Prima-lezeressen haar mochten afnemen, verklaart Cherie dat zij altijd Tony's truien breit. De andere kleren van Tony koopt zij immer samen met de schoonmoeder van de Labourleider. Het valt lang niet altijd mee om de vrouw van een partijleider te zijn, vertelt Cherie. Komt die Tony weer onverwacht met een stelletje parlementsleden en partij-onderzoekers binnenvallen, moet zij maar weer zien hoe ze het redt met het eten. Terwijl ze alleen maar twee varkenskoteletjes in huis heeft!

Maar gelukkig is Tony wel een moderne man. 'Tony is erg goed in schoenenpoetsen en hij kan ook wel een maaltijd koken. Hij weet ook waar de wasmachine staat, al wil ik niet zeggen dat hij er intiem mee is.' Cherie heeft één zwak punt. 'Ik hoef een plant maar aan te raken of hij gaat dood.'

'De echte Cherie Blair', juichte de Daily Mirror, het Labour-tabloid, naar aanleiding van het interview.

'Stormin' Norma', concludeerde The Sun, het Conservatieve tabloid, na Norma's entree in de campagnering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden