Dames en Heren in belendende zalen

Gewoonlijk spelen bridgers van beide seksen opgewekt met en tegen elkaar. Op het affiche van de Haagse bridgeweek prijkte na de Mixed en de Butler nochtans de ‘Dames’- en ‘Heren’-paren....

Organisator Hans Metselaar, een sympathieke bezige bij op bridgegebied, gaat er prat op zoveel mogelijk formules aan te bieden in zijn jaarlijkse festival dat hij in 1991 startte. Voor elk wat wils staat bij hem hoog in het vaandel.

Vandaag en morgen is het slot van het de negendaagse evenement. Dan zal ook blijken wie er tot koningin en koning van het festival gekroond worden voor het beste overall resultaat.

Risico’s zijn onverbrekelijk aan parenbridge, het spel van top en nul, verbonden. De gulzige leider in diagram 1 kwam van een koude kermis thuis.

Zie diagram 1

West kwam tegen 4 uit met 2. Alarmbellen zouden moeten rinkelen maar de leider onderkende het gevaar niet en zette in de dummy argeloos een kleine klaveren voor H in oost. Ruiten voor 10 in west. Tot grote schrik van de leider troefde oost de tweede klaverenslag. De VB7 van oost was de downslag.

Dat het ook anders kon bewees een andere leider die een hartenuitkomst voor de secce A kreeg. Om de cross-ruff voor te bereiden speelde hij direct een kleine ruiten uit zuid voor 10 in west die klaveren naspeelde. De leider vermeed elk risico, won A, gooide de inmiddels hoge V toch weg op H en troefde een harten met 4 in zuid.

Een ruiten in noord getroefd met 2, klaveren getroefd in zuid met 5 en ruiten getroefd met 9. Klaveren getroefd met 6 in zuid en de laatste ruiten getroefd met H in de dummy.

De leider speelde harten uit noord en oost kon niet voorkomen dat zuid met A108 nog twee troefslagen maakte: 4 met een overslag.

Het toeval speelde in diagram 2 een ingrijpende rol.

Zie diagram 2

Op veel tafels ontbrak het noord aan een mechanisme om de lage kleuren aan te bieden en werd direct tot 3SA besloten. Het lot van dit contract lag in de handen van west. Na een schoppenuitkomst maakten de leiders moeiteloos drie schoppenslagen, A, drie ruitenslagen en, door direct A er uit te werken, vier klaverenslagen: 3SA met twee overslagen.

Een aanval in harten door west levert de leider meer gevaar op. Na B blokkeren de harten van oost-west; zuid wint de eerste hartenslag en werkt A eruit: 3SA met één overslag. Komt west met een kleine harten uit dan wint zuid de derde hartenslag. Maar west heeft A als zekere entree en twee vrije harten: 3SA één down. Toch leverde 3SA bieden en maken niet de topscore op.

2 was een transfer naar klaveren en met 3 omschreef noord een vijf-vijf verdeling in de lage kleuren. Met goede klaverenaansluiting en geweldige topkaarten, controles, in de vorm van A, H en A ging zuid graag op de slempoging van noord in.

West kwam tegen het klaverenslem uit de singleton B. De leider won A en speelde troef (V) voor A in west die B speelde voor het aas in zuid. De leider raadde de verdeling van het spel perfect. Hij trok nog één keer troef met B en speelde H, V en 9 om zo 10 van oost er uit te troeven met 8 als twaalfde slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden