Dames dubbel

Genant, dat gekreun uit het open raam bij de buren, tijdens uw roseetje in de achtertuin? Niets aan de hand: ze zitten keurig naar Wimbledon te kijken....

Of daar geen regels voor moesten komen, vroeg de wakkere waakhond Netwerk zich af. Dat vond niet iedereen: beelden van zuchtende en steunende tennissters blijken een hit op internet. Wie zijn buren nog onder ogen wil komen, zet vandaag de tv zachter: de zusjes Williams spelen in de halve finale. ‘Ervaren kreunkampioenen’, aldus Netwerk. Presentator Aart Zeeman deed er een schalks lachje bij.

Nu komkommertijd begonnen is en iedereen buiten zit, dondert het niet meer wat je op tv gooit. Omroep MAX zette vol in met Dekselse dames, een serie rond twee kwieke oudjes die gingen koken voor de mannen van de Amsterdamse stadsreiniging. Waarom dat moest, bleef vaag, maar ze waren blij met hun rundergoulash, tuinbonenschotel en hangop als toetje.

De dames in kwestie heten Lenie en Doortje. Beiden stonden buiten in winterjas en oogden als zussen van Catherine Keyl. Dat is niet zo deksels.

Het bleek een herhaling, vandaar de winterjassen, maar ik had het nog nooit gezien. Vast uitgezonden om zeven uur in de ochtend, vlak na MAX Geheugentrainer. Dat was in elk geval een beter tijdstip, want wie zit er om acht uur ’s avonds te wachten op goulashrecepten?

En leerden de bejaarde MAX-leden niet al eerder in hun leven koken, of was dit ook een geheugentrainer?

Tussen het koken door gaven Lenie en Doortje slimme tips. Had Giel van de facilitaire dienst toevallig problemen met de leren bekleding van zijn vrachtwagen? Ja, dat had Giel. ‘Uierzalf op smeren’, zei Lenie, of Doortje. Olievlekken op de garagevloer? ‘Kattegrind of zaagsel op strooien, daarna lekker soppen.’ Kauwgom in je haar? ‘Insmeren met pindakaas en later met een papiertje weghalen.’

Zelden zo’n overbodig programma gezien. Vooral omdat dr. MAX de dames opzichtig heeft gekloond van Marja en Liny, de ‘poetsdiva’s’ uit het RTL-programma Hoe schoon is jouw huis?

Moeten daar geen regels voor komen, of is dat zuur? De dekselse dames weten raad: ‘Azijn werkt als geurvreter. Een kopje in de gootsteen gieten en een half uur later wegspoelen. Volgende week een nieuwe azijntip.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden