Dam loopt niet vol bij Wilders-protest

‘Treurig, heel treurig’, noemde oud-minister en europarlementariër Hedy d’Ancona de afwezigheid van vrijwel alle Haagse politici, zaterdagmiddag op de Dam....

Waar D’Ancona een ‘massa’ zag, en demo-expert René Danen ‘5.000 mensen’ telde, gaven in werkelijkheid hooguit 1.500 demonstranten gevolg aan de oproep van Nederland Bekent Kleur, politie, pers, hulpverleners en paastoeristen meegerekend.

Het was voor het eerst sinds 1997 dat de jaarlijkse anti-racisme manifestatie weer op straat plaatsvond. In 1992 gingen nog 80 duizend man naar buiten voor een protest tegen de aangestoken brand in het Duitse Solingen waarbij alle Turkse bewoners om het leven kwamen. Wegens gebrek aan belangstelling moesten de organisatoren de afgelopen jaren genoegen nemen met zaaltjes.

De bedoeling was dit keer in het bijzonder tegen Geert Wilders te demonstreren, volgens D’Ancona een man ‘van wie er meer in de geschiedenis waren en die iedereen beklemt en voor wie iedereen bang is’. Zij pleitte voor een cordon sanitaire tegen Wilders ‘zoals wij dat ook in het Europese parlement deden met Le Pen’.

De oploop tegen Wilders bleef echter zichtbaar beperkt tot afgevaardigden uit Limburg en Wilders’ geboorteplaats Venlo in het bijzonder: ‘Limburg loves moslims’ en ‘Venlo bekent kleur’, stond er op enkele spandoeken.

Andere activisten vroegen aandacht voor het komende Marxisme Festival, de positie van illegalen, de identificatieplicht, discriminatie in de schoonmaakbranche, bloedbaden in Congo en ‘het tuig in Den Haag’, waarmee het kabinet-Balkenende werd bedoeld.

De politie hield een man aan, die in het bezit was van pamfletten waarin hij uitspraken van Wilders had veranderd. Waar Wilders de islam of moslims bedoelde, had de man dat veranderd in Jood of jodendom. De man heeft aangegeven een proefproces te willen uitlokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden