Nieuwsoverstromingen laos

Dam in Laos stort in: zeker 100 mensen vermist

In Laos zijn meerdere doden gevallen en zeker honderd mensen vermist geraakt na het instorten van een stuwdam. De damdoorbraak heeft maandagavond zes dorpen in het zuidoosten van het land compleet onder water gezet. 

De overstromingen vaagden volgens staatspersbureau KPL complete huizen weg en maakten tot nu toe meer dan 6.600 mensen dakloos. De dam, onderdeel van een waterkrachtcentrale, is het product van de torenhoge ambities die Laos heeft op het gebied van energie.

Helikopterbeelden van nieuwszender ABC Laos laten zien hoe delen van de provincie Attapeu onder water zijn gelopen na de instorting van een dam.Beeld AFP

Op videobeelden van nieuwszender ABC Laos is te zien hoe bewoners hun toevlucht zoeken tot de daken van hun onder water gelopen huizen. De autoriteiten proberen de lokale bevolking met boten te evacueren.

Minister-president Thongloun Sisoulith heeft zijn reguliere werkzaamheden opgeschort en reist dinsdag met een aantal van zijn ministers af naar het Sanamxay-district in de provincie Attapeu, waar de overstromingen grote schade hebben aangericht.

Waterkrachtcentrale in aanbouw

De Xepian Xe-Nam Noydam is een van drie dammen bij een nog in aanbouw zijnde waterkrachtcentrale aan de Mekongrivier. Het bijbehorende reservoir heeft ruimte voor miljarden kubieke meters wateropslag. Het project, gefinancierd door een consortium van bedrijven uit Korea, Thailand en Laos, kostte ruim een miljard dollar. De bouw begon in 2013, de centrale zou in 2019 in gebruik worden genomen.

Elektriciteit uit waterkrachtcentrales is een belangrijk exportproduct voor het straatarme communistische land, met Thailand als belangrijkste afnemer. Ook deze waterkrachtcentrale zou 90 procent van zijn energie aan het buurland leveren. De verwachting is dat energie in 2025 Laos’ grootste bron van inkomsten zal zijn. De regering sprak eerder zelfs de ambitie uit om het land tot de ‘batterij’ van Zuidoost-Azië te maken.

Invloed op ecosysteem

80 procent van de bevolking van Laos, die een kleine zeven miljoen mensen telt, leeft op het platteland. Critici hebben hun zorgen geuit over de toenemende bouw van dammen en energiecentrales rondom de Mekongrivier. Het zou een negatieve invloed hebben op het ecosysteem aldaar. De NGO International Rivers, die wereldwijd opkomt voor het behoud van rivieren, waarschuwde eerder dat de komst van nieuwe dammen zeer schadelijk zal zijn voor de voedselzekerheid en landbouwproductiviteit in de regio.

Ook de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementele organisatie van Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam die de rivier beheert, is sceptisch over de dammen en energiecentrales. Zo schreef MRC in een rapport onder andere dat de visvoorraad in de rivier in 2040 met 30 tot 40 procent zal afnemen als de constructie van nieuwe dammen doorgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden