Daling pensioenpremies mogelijk

Doordat het kabinet een hogere rekenrente toestaat, kunnen de pensioenfondsen hun premies verlagen. Dat moet het CDA achter de grootste bezuiniging van Rutte II krijgen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - miljard euro hoopt het kabinet op te halen met de pensioenmaatregelen

Het kabinet maakt een daling van de pensioenpremies mogelijk. Pensioenfondsen mogen voor de lange termijn rekenen met een hogere rente. Daardoor gaan hun vermogens omhoog en kan de premie omlaag.

Het kabinet hoopt daarmee de kans te vergroten dat de Eerste Kamer volgende week voor de versobering van het pensioensparen stemt. Dat is de grootste bezuiniging van Rutte II. Het CDA blijft echter sceptisch.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) kondigt het nieuwe rentebeleid aan in een brief aan de Tweede Kamer. Pensioenfondsen mogen na 2014 rekenen met 3,9 procent rente over de lange termijn, twintig jaar en later. Daardoor stijgen de vermogens van pensioenfondsen op papier ten opzichte van de toegezegde pensioenen. De premies kunnen daardoor 0,3 procent omlaag, verwacht het kabinet.

De maatregel valt samen met de beoogde invoering van twee pensioenwetten die bij de Eerste Kamer liggen. Het gaat om de versobering van het pensioensparen. Die versobering moet eveneens na 2014 ingaan. Daardoor kunnen de pensioenpremies volgens het kabinet ook omlaag. Per saldo kan 6 miljard euro minder worden opgepot voor het pensioen, berekent het kabinet. Omdat het om geld gaat dat anders belastingvrij kan worden gespaard, levert dit de schatkist bijna 3 miljard euro extra belastinginkomsten op.

De plannen voor de versobering van het pensioensparen stuiten in de Eerste Kamer op wantrouwen. In de Tweede Kamer was de oppositie eenstemmig tegen. Die tegenstand tekent zich ook af in de senaat.

De pensioenfondsen stellen dat de premie niet zal dalen, omdat de fondsen te weinig vermogen in kas hebben om de toegezegde pensioenen te dekken. Het grootste bezwaar van bijvoorbeeld CDA en D66 tegen de kabinetsplannen is dat de premiedaling niet is gegarandeerd. Het kabinet heeft geen greep op de premies, die worden vastgesteld door de pensioenfondsen. Met haar nieuwe rekenrente hoopt staatssecretaris Klijnsma de Eerste Kamer te overtuigen dat de kans op premiedaling groter wordt.

Overtuigd

Het CDA, dat het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid kan helpen, blijft sceptisch. 'Ik heb de stukken nog niet gezien, maar ben oprecht benieuwd', zegt CDA-senator Wopke Hoekstra. 'Maar het blijmoedige optimisme van het kabinet over de premiedaling was eerder ook al groot. Ik ben pas overtuigd als de pensioenfondsen aangeven dat de premies kunnen dalen.'

Klijnsma kondigt in haar brief ook aan dat het kabinet in 2015 één nieuw regime invoert voor de pensioenfondsen. Eerder was het kabinet van plan twee systemen in te voeren, op basis van het pensioenakkoord van vakbeweging en werkgevers uit 2010. Dat akkoord spleet de vakcentrale FNV. Nu kiest het kabinet omwille van duidelijkheid toch voor één nieuw systeem. In dit systeem worden premiestijgingen en dalingen geleidelijker doorgevoerd. Kortingen op pensioenen en op door werknemers opgebouwde pensioenaanspraken blijven mogelijk, maar kunnen over jaren gespreid worden.

Ook dit besluit hangt samen met de versobering van het pensioensparen zoals voorzien in de wetsvoorstellen die bij de Eerste Kamer liggen.

Na alle aanpassingen verwacht het Centraal Planbureau nog steeds 6 miljard premieverlaging, meldt Klijnsma. Het stempel van goedkeuring van de rekenmeesters van het planbureau helpt het kabinet om de Eerste Kamer te overtuigen dat premieverlaging daadwerkelijk in het verschiet ligt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden