nieuws
Daling inflatie zet niet door, met 5,2 procent weer iets hoger dan in maart
De inflatie was in april 5,2 procent, dat is weer iets hoger dan de 4,4 procent in maart. Vorige maand was de inflatie juist flink afgenomen. De energieprijzen dalen minder snel. Alle andere prijzen zijn fors hoger dan een jaar geleden.
Inflatie in Nederland
In april was de Nederlandse consumentenprijsindex volgens een eerste raming 5,2 procent, dat is de prijsstijging ten opzichte van april 2022. Dit is iets hoger dan de 4,4 procent in maart.
De energieprijzen, vorig jaar een grote aanjager van de inflatie, hebben nu een dempend effect. Stroom, gas en brandstof waren gemiddeld 21,8 procent goedkoper dan een jaar geleden. De prijsstijgingen zitten vooral in de dagelijkse boodschappen. Voedsel is de afgelopen tijd flink duurder geworden, daar noteerde het CBS in april een prijsstijging van 13,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is een minder snelle toename dan vorige maand, maar nog steeds zijn de prijzen in de supermarkten flink hoger dan vorig jaar.
De inflatie van energieprijzen wordt berekend op basis van nieuwe contracten. In juni 2023 zal het CBS een nieuwe methode introduceren om de stijging van de energieprijzen te meten. Hieronder ziet u de prijsstijgingen van voedsel en energie vergeleken met de algehele inflatie door de maanden heen.
De brandstofprijzen worden door velen met argusogen in de gaten gehouden. Vanwege het dure tanken heeft het kabinet begin april 2022 de accijns op benzine en diesel tijdelijk verlaagd. Deze accijnsverlaging geldt in ieder geval tot eind juni 2023, daarna gaan de tarieven weer omhoog.
Internationaal
In Europees verband wordt de inflatie ook berekend, daar komt de Nederlandse inflatie uit op 5,9 procent in april. In maart was dit 4,5 procent. De zogeheten geharmoniseerde prijsindex van de Europese Unie valt voor Nederland hoger uit dan de consumentenprijsindex. Het grootste verschil: de kosten voor het wonen in een eigen woning worden in de Europese cijfers niet meegenomen.
Ook in andere landen stijgen de prijzen, maar de verschillen tussen EU-landen zijn groot. De inflatie in de eurozone als geheel ligt nog boven de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar verwachting zal het ECB daarom deze week de rente verder verhogen, om op die manier de inflatie tegen te gaan.
Hieronder ziet u de laatst bekende inflatiecijfers voor EU-landen. Van sommige landen zijn de gegevens minder actueel dan de Nederlandse.
Lonen
De lonen stijgen ook, maar konden de afgelopen maanden de geldontwaarding niet bijhouden. Dit betekent dat veel Nederlanders nu minder te besteden hebben dan enkele maanden geleden. In maart waren de cao-lonen gemiddeld 5,2 procent hoger dan een jaar eerder.