Daling dollar jaagt beurskoersen naar nieuw hoogtepunt

Een zwakkere euro, die het laagste niveau in de afgelopen veertien bereikte, en gunstig nieuws over de Amerikaanse economie brachten beleggers in een opperbeste stemming....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Amsterdam was daarmee wel een uitschieter in Europa. Ook de andere beurzen stegen, maar daar bleef de winst beperkt tot minder dan een procent. Ook daar speelde de koers van de euro, die weer onder de 1,20 dollar belandde, een grote rol.

Zwaargewicht Koninklijke Olie speelde met een koersstijging van bijna 1,8 procent op 54,95 euro natuurlijk een belangrijke rol. De winst van het olieaandeel was alleen al goed voor ruim een punt van de index. Maar op de lijst van stijgers kwam Koninklijke Olie pas op de zevende plaats terecht.

Hoogvlieger in Amsterdam was Akzo Nobel. Het verf-en farmaconcern ging bijna 3 procent vooruit op 33,53 euro. Goede tweede was uitgever Wolters Kluwer dat de hele week al uitstekend in de markt ligt. Wolters Kluwer steeg bijna 2,5 procent en kwam voor het eerst sinds lange tijd weer boven de 16 euro.

Ook andere stijgers van eerder deze week zetten de opmars voort. Numico, onder meer fabrikant van babyvoeding, voegde nog eens bijna 2,6 procent aan de koers toe op 33,95 euro en chemieconcern DSM steeg 2,4 procent op 57,95 euro, een nieuw koersrecord.

Ook de financiële sector lag er florissant bij. De sterk geslonken kansen van ABN Amro in de overnamestrijd rond de Italiaanse bank Antonveneta werden door beleggers beloond met een koersstijging van ruim 1,2 procent op 20,60 euro. In de index telde de winst van ING echter zwaarder. Het financiële conglomeraat verliet de beurs met een stijging van 1,2 procent op 23,65 euro.

Een lichte stijging van de olieprijs zette de Europese financiële markten op winst. Alle oliefondsen,

die zwaar meetellen in de beursindices, waren gevraagd op de eerste dag van een nieuw beurskwartaal. In Londen steeg BP in koers, in Parijs Total en in Amsterdam én Londen waren de aandelen Shell, via de op die beurzen nog enkele weken verhandelbare houdstermaatschappijen, de trekkers van de beurs.

Ondanks de terugval deze week van de olieprijs vanaf het recordniveau van 60,95 dollar per vat blijven beleggers er vertrouwen in houden dat olieaandelen ook in het derde kwartaal tot de winnaars zullen gaan behoren. Het net afgelopen kwartaal leverde de olieconcerns een recordwinst op van 29,3 miljard dollar, 10 procent meer dan het eerste kwartaal. Vergeleken

met het tweede kwartaal van vorig jaar komt de winststijging zelfs uit op 55 procent.

De stemming in Europa werd er een stuk beter op toen aan het eind van de middag bleek dat Wall Street de schok van de renteverhoging van de Fed, de negende verhoging met een kwart procent op rij, te boven was.

Beleggers hebben de angst voor een hogere rente afgeschud en concentreren zich nu op de opmerkingen van bankpresident Greenspan over de aanhoudende kracht van de Amerikaanse economie. Analisten concentreren zich nu al op de komende stroom van bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal, die binnenkort op gang komt. De algemene verwachting

is dat de winstcijfers de voorspellingen van analisten zullen overtreffen.

De enige dissonant op de beurs was telecomconcern KPN. De aankondiging van toezichthouder Opta dat KPN het monopolie op het verkopen van vaste telefoonaansluitingen aan consumenten gaat verliezen, joeg beleggers de stuipen op het lijf.

KPN verloor ruim 2 procent op 6,80 euro. Dat verlies viel uiteindelijk nog mee, want in de ochtenduren viel het verlies nog aanmerkelijk hoger uit. De schade over de hele week valt bovendien erg mee. De aankondiging van de overname van Telfort was eerder deze week goed voor een nog grotere koersstijging .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden