CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Daling besmettingscijfers, 50 duizend minder vaccinaties dan vorige week

Verplegend personeel in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld ANP
Verplegend personeel in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld ANP

Minder besmettingen gemeld, meer mensen getest

Na een snelle toename van de besmettingscijfers eind februari, waarin het aantal meldingen op weekbasis geregeld met meer dan 20 procent steeg, is nu een lichte daling ingezet, en dat terwijl er meer getest wordt. De afgelopen week zijn31.385 besmettingen gemeld, de week daarvoor 32.051. Van de ruim 52 duizend testen die donderdag door de GGD zijn uitgevoerd en waarvan inmiddels een uitslag bekend is, bleek 7,4 procent positief. Op 7 februari na, toen door het winterweer bijna niet getest werd, is dat percentage al sinds september niet meer zo laag geweest. Het aantal gemelde besmettingen daalt vooral onder 80-plussers, waarvan inmiddels een groot deel minstens een eerste dosis van het coronavaccin toegediend heeft gekregen. Bij 10- tot 19-jarigen loopt het aantal positieve testen juist weer wat op.

Ziekenhuisbezetting stabiel

De ziekenhuisbezetting vanwege corona is redelijk stabiel, wel stijgt het aantal ic-opnamen. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op zondagmiddag waren 1.851 coronapatiënten aanwezig in de Nederlandse ziekenhuizen, vrijwel evenveel als een week eerder. Op de intensive care was het gemiddeld aantal opnamen deze week 39, een flinke toename ten opzichte van de 27 van de week daarvoor. Het aantal opnamen op reguliere verpleegafdelingen is met gemiddeld 174 per dag nog steeds hoog, maar neemt niet snel toe.

Vaccinatietempo lager, zeventigers krijgen uitnodiging voor prik

De afgelopen week zijn zo’n 277 duizend coronavaccins toegediend in Nederland, ruim 50 duizend minder dan de week daarvoor. Door een vertraagde levering van AstraZeneca konden de huisartsen minder 63- en 64-jarigen en mensen in risicogroepen vaccineren. Deze week zijn als het goed is weer voldoende doses AstraZeneca beschikbaar. Tot nu toe zijn naar schatting 1,6 miljoen prikken gezet in Nederland. De GGD’s en de ziekenhuizen hebben 1,1 miljoen doses toegediend. De overige prikken, door huisartsen en langdurige zorginstellingen, zijn geschat op basis van het aantal geleverde vaccins. Deze week krijgen de eerste thuiswonende 75- tot en met 79-jarigen een uitnodiging voor vaccinatie van het RIVM. De 812 duizend personen worden de komende twee weken uitgenodigd, van oud naar jong. Deze groep wordt ingeënt door de GGD’s, met het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden