Dales maakt declaraties bij Inholland openbaar

Geert Dales, de voormalige bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland, heeft dinsdag zijn declaraties als voorzitter van Inholland openbaar gemaakt. Hij declareerde tussen 2007 en 2010 ruim 160 duizend euro.

MERIJN RENGERS en IANTHE SAHADAT

AMSTERDAM - Dales kiest voor de openbaarheid 'om de negatieve beeldvorming over zijn declaratiegedrag te ontkrachten'. De timing van de VVD'er is opmerkelijk, aangezien de Onderwijsinspectie de laatste hand legt aan een onderzoek naar de declaraties van de Inholland-top. In dit rapport, dat naar verwachting half juni verschijnt, worden ook de declaraties van Dales besproken.

De inspectie stelde het onderzoek in na publicaties in onder meer de Volkskrant over exorbitant declareergedrag van Inhollandbestuurders. Met name Jos Elbers, de voorganger van Dales, stond te boek als grootverbruiker.

Dales laat weten dat hij zijn declaraties al veel langer openbaar had willen maken, maar dat hij niet eerder over de volledige informatie beschikte. Hij spande zelfs een kort geding aan tegen zijn voormalig werkgever om inzage te krijgen.

Dales declareerde in zijn drie jaar als bestuursvoorzitter zo'n 12 duizend euro aan creditcarduitgaven. Volgens hem waren geen van deze uitgaven voor privégebruik. Verder verbelde hij maandelijks 200 euro op zijn mobiele telefoon en spendeerde hij 20 duizend euro aan buitenlandse reis- en verblijfkosten. De helft van deze reiskosten gingen naar dienstreizen naar de schoolvestiging van Inholland in Suriname. Aan binnenlands vervoer (lease-auto en brandstof) gaf hij jaarlijks 30 duizend euro uit. Dales noemt zijn kosten 'verantwoord en passend' voor iemand met zijn functie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden