Nieuws

Dalende trend coronadoden en besmettingen, uitbraak op Seychellen

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: de Verenigde Staten zien een flinke afname van het aantal geregistreerde coronadoden, en de dalende trend van gemelde coronabesmettingen in Nederland houdt aan, voor het eerst sinds eind maart zijn er 250 besmettingen per 100 duizend geregistreerd. De Seychellen prikten het grootste deel van de bevolking, maar kampen op dit moment met een coronauitbraak.

Een bezoeker van de coronatestlocatie van de GGD Hart voor Brabant wordt getest op corona. Beeld ANP
Een bezoeker van de coronatestlocatie van de GGD Hart voor Brabant wordt getest op corona.Beeld ANP

Snelle daling sterftecijfers in de VS, bijna helft van volwassen bevolking volledig gevaccineerd

In vier maanden tijd is het aantal wekelijks gerapporteerde coronadoden in de Verenigde Staten met 80 procent afgenomen. De afgelopen week zijn gemiddeld 620 sterfgevallen per dag gerapporteerd, waarmee het sterftecijfer weer terug is op het niveau van begin juli. Omgerekend naar inwonertal is dit zo’n 30 procent hoger dan in Nederland. Tijdens de piek van januari werden vooral de staten Arizona en Alabama hard getroffen, in de voorbije zeven dagen waren dit vooral de oostelijke staten West Virginia, Michigan en Pennsylvania. De snelle daling sinds de piek van januari is een gevolg van de succesvolle vaccinatiecampagne, inmiddels is bijna de helft van de volwassen bevolking volledig ingeënt. De afgelopen maand is het tempo van vaccineren teruggelopen, maar de goedkeuring van het Pfizer-vaccin voor tieners betekent dat miljoenen nieuwe Amerikanen in aanmerking komen voor vaccinatie. Tot nu toe stierven 584 duizend Amerikanen aan de gevolgen van het virus, bijna eenvijfde van de wereldwijd gemelde sterfte.

Minder besmettingen gemeld, maar ook minder getest

De dalende trend in het aantal gemelde besmettingen houdt aan. In de afgelopen week rapporteerde het RIVM dagelijks gemiddeld 6.220 nieuwe coronabesmettingen, 13 procent minder dan vorige week. In werkelijkheid daalt het aantal besmettingen mogelijk wel wat minder snel, er wordt ook aanzienlijk minder getest vanwege de meivakantie. Sinds vorige week zaterdag zijn 250 positieve testen per 100 duizend Nederlanders geregistreerd, boven deze grens geldt het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Het landelijk besmettingscijfer komt daarmee het komend weekend mogelijk voor het eerst sinds 20 maart weer op het niveau ‘ernstig’.

Coronagolf op de Seychellen ondanks hoge vaccinatiegraad

De Afrikaanse eilandengroep Seychellen is getroffen door een forse coronauitbraak. Met bijna 3 duizend gemelde besmettingen in de afgelopen week worden er in het land met zo’n 100 duizend inwoners relatief ruim 11 keer zo veel besmettingen als in Nederland geregistreerd. En dat terwijl een groot deel van de bevolking al ingeënt is, 61 procent is volledig gevaccineerd. De vaccinatiegraad is daarmee wereldwijd het hoogst. Toch loopt het aantal besmettingen op. Daarom heeft de overheid nieuwe maatregelen getroffen. Winkels, bars en casino’s moeten een uur eerder sluiten, scholen gaan de komende twee weken dicht en sporten mag niet meer. Volgens de minister van Volksgezondheid verkeert het land in een kritieke toestand. De exacte oorzaak van de nieuwe besmettingsgolf is niet bekend. Wel zouden inwoners volgens de autoriteiten minder voorzichtig zijn en in grote groepen Pasen hebben gevierd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden