Dalende euro opsteker voor ondernemers

AMSTERDAM Terwijl het Europese monetaire stelsel op zijn grondvesten schudt, de beurzen in elkaar klappen en een tweede recessie dreigt, wrijven veel ondernemers in Europa zich in de handen over de snel dalende eurokoers....

Van onze verslaggever Peter de Waard

Sinds januari is de euro ten opzichte van de dollar gedaald van 1,47 naar 1,27 dollar. Hierdoor is de exportpositie van Europese bedrijven ten opzichte van de Amerikanen versterkt. Ten opzichte van de Aziaten geldt dit nog sterker. Sinds medio 2008 is de koers van de euro ten opzichte van de Japanse yen gedaald van 170 tot 118 yen – het laagste punt in acht jaar. Autofabrikanten als Volkswagen, Peugeot of Fiat kunnen het hierdoor op de wereldmarkt veel makkelijker opnemen tegen Toyota of Nissan.

Gulden
De Kamers van Koophandel maakten vrijdag bekend dat 62 procent van de Nederlandse ondernemers ook vóór financiële hulp aan Griekenland is. Liefst 68 procent wil de euro behouden en de gulden niet terug. Bij een herintroductie van de gulden zou de koers daarvan pijlsnel omhoog schieten en zou het Nederlandse bedrijfsleven enorm aan concurrentiekracht inboeten. ‘We hebben ze niet gevraagd naar de reden, maar dit is het wel het meest voor de hand liggende argument om de gulden niet terug te willen’, aldus Yvo de Jong van de Kamers van Koophandel in Nederland.

‘Een lage euro is heel prettig voor Nederland’, zegt Nico Mentink van ABN Amro. Het Centraal Planbureau (CPB) schat dat een daling van de eurokoers met 10 procent goed is voor 2 procent extra export en 0,4 procent extra economische groei.

Van de financiële chaos in de Middellandse Zee-landen profiteren de bedrijven in de sterke eurolanden zoals Nederland en Duitsland het meest. In deze landen is de exportsector sterk, terwijl de export in Griekenland, Spanje en Portugal slechts een klein deel van het bbp uitmaakt.

Dat verontrust met name de Amerikanen. De regering van president Obama is bezig met een ingrijpende hervorming waarbij de economie van consumptie-gedreven (eigenlijk schuldgedreven) naar export-gedreven moet worden veranderd. ‘Het enorme tekort op de lopende rekening van de VS moet worden teruggebracht. Dat is een van de grote onevenwichtigheden in de wereldeconomie’, aldus Mentink.

Daarvoor moet de dollarkoers snel naar beneden. Maar net nu de Chinezen bereid lijken daaraan mee te werken door de eigen munt op te waarderen, gaat de euro onderuit. De Amerikaanse export naar Europa is daardoor een stuk duurder geworden en die van Europa naar de VS goedkoper. De helft van Obama’s scenario valt in duigen. ‘Het is nu wachten wanneer de dollar daar de rekening van krijgt gepresenteerd’, zegt Mentink.

Op de valutamarkt lijkt het bijna een strijd tussen de lamme en de blinde wie het snelst de koers naar beneden kan brengen. De Amerikanen zuchten onder de moeder van alle staatsschulden: 11,4 biljoen dollar. Maar de dollar blijft duur omdat de Chinezen de munt als belangrijkste reservevaluta aanhouden en hem niet kunnen laten vallen zonder zichzelf in de voet te schieten.

Pond maakt diepe val
Dat geluk hebben de Britten niet. Hun overheidstekort is even hoog als dat van Spanje en hun staatsschuld dreigt in 2015 boven de 1,5 biljoen pond uit te komen. Het pond sterling maakte vrijdag een diepe val, omdat door de verkiezingsuitslag van donderdag niet kan worden verwacht dat een nieuwe regering hier op krachtdadige wijze iets aan zal doen.

De Zweedse kroon is een van de andere zwakke valuta. Valutahandelaar Hans van Cleef zegt dat de kroon nog sneller in waarde daalt dan de euro. Oorzaak is dat Zweedse banken vele dubieuze leningen hebben uitstaan op Baltische staten. Zelfs de Zwitserse franc mag niet duurder worden. De centrale bank van Zwitserland heeft dit jaar op grote schaal francs verkocht om de koers te drukken. Van Cleef: ‘Dat is niet vol te houden. Nu laat men de franc langzaam stijgen.’ De euro is nu 1,41 franc waard tegen 1,50 begin dit jaar.

Alleen de Denen, die in twee referenda de euro hebben afgewezen, doen er ontspannen over. Hun Deense kroon is gekoppeld aan de euro. ‘Niemand denkt erover om de kroon los te koppelen van de euro nu die munt zo in problemen is’, aldus een woordvoerder van Danske Bank in Kopenhagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden