Dalai lama ook welkom in politiek Den Haag

De Tweede Kamer wil de dalai lama met alle egards ontvangen als hij in juni naar Nederland komt. De stichting die zijn bezoek in Nederland organiseert, heeft daarom gevraagd....

ANP

Eerder bleek al dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hem ook wil ontmoeten als de Tibetaanse geestelijk leider in Nederland is. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zal hem tijdens zijn bezoek aan het parlement vanzelfsprekend ontvangen, zei haar voorlichter.

De dalai lama zal niet de Kamer in de plenaire zaal kunnen toespreken. Daarvoor moet worden uitgeweken naar de Oude Zaal. Nederland kent niet zoals andere landen de mogelijkheid belangrijke bezoekers of staatshoofden het parlement toe te laten spreken in haar belangrijkste vergaderzaal.

In tegenstelling tot wat de commissie voor Buitenlandse Zaken denkt, is daarin geen onderscheid tussen staatshoofden of andere belangrijke gasten. GroenLinks wil de regel veranderen, zodat een meerderheid van de Kamer buitenlandse sprekers wel kan uitnodigen het parlement in de plenaire zaal toe te spreken.

De Tweede Kamer nam vorig jaar al een motie aan die aandrong op het uitnodigen van de dalai lama. In eerste instantie moest de regering aandringen op een uitnodiging van de Europese Unie. Lukte dat niet, dan moest de regering hem zelf uitnodigen. Als dat niet zou lukken, zou de Kamer hem uitnodigen.

Maar geen van die door de Kamer gewenste uitnodigingen is ooit de deur uitgedaan. Uiteindelijk lieten alle partijen het over aan het initiatief van een speciaal opgerichte stichting die het bezoek van de geestelijk leider aan Nederland organiseert. Dit is overigens niet ongebruikelijk. Zo ging het tien jaar geleden bij het vorige bezoek van de dalai lama aan Nederland ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden