Daklozen vrijwillig terug naar Oost-Europa

DEN HAAG - Het is de gemeente Den Haag gelukt om tien dakloze Oost-Europeanen op vrijwillige basis terug te laten keren naar het land van herkomst.

De poolse winkel Polski Przysmaki Kamilski in Den Haag. © ANP Beeld
De poolse winkel Polski Przysmaki Kamilski in Den Haag. © ANP

Daarnaast is uitzendbureau OTTO Work Force begonnen met het screenen van werkloze Polen, Bulgaren en Roemenen in de stad, of deze mogelijk in aanmerking komen voor een 'tweedekans-arbeidscontract'.

Tevreden met begin

De Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA) toont zich tevreden met dit begin. Den Haag telt volgens hem zeshonderd dakloze en werkloze Oost-Europeanen, die de opvangvoorzieningen in de stad belasten. In december kondigde hij aan graag deze groep terug te sturen naar het land van herkomst. Aangezien het niet mogelijk is EU-burgers tot vertrek te dwingen, is hij begonnen met een poging deze mensen er toe te bewegen vrijwillig te vertrekken.

Met een eerste geselecteerde groep van 93 aan lager wal geraakte Polen, Bulgaren en Roemenen is sinds het begin van het jaar een aantal gesprekken gevoerd door medewerkers van de Kessler stichting voor maatschappelijke opvang en de Stichting Den Haag en Midden- en Oost-Europa. Tien van hen besloten gebruik te maken van het aanbod om met een door Den Haag betaald treinkaartje en een lunchpakket naar hun vaderland terug te gaan. De hulpverleners hebben contact gelegd met verwanten of instanties in het thuisland, zodat de vertrekkers daar onderdak kunnen vinden.

Niet willen vertrekken

Een groot deel van deze groep peinst er echter niet over vrijwillig te vertrekken. 'Enkele tientallen' van hen maken volgens Norder een goede kans op een arbeidscontract bij het uitzendbureau OTTO Work Force, dat zich wil inspannen om hen een tweede kans te geven op de arbeidsmarkt. Voor een oplossing voor degenen die bijvoorbeeld door een verslaving hiervoor niet in aanmerking komen, wacht de Haagse wethouder op nieuwe regelgeving uit Den Haag. Minister Kamp (Sociale Zaken) en minister Leers (Immigratie) kondigden eerder aan dat zij gedwongen uitzetting mogelijk willen maken van EU-burgers die een reeks kleine vergrijpen begaan of een beroep doen op de daklozenopvang.

Onder de tien vrijwillig vertrokken Oost-Europeanen is een dame die eerder gestopt was met haar werkzaamheden als prostituee, en nu liever in Polen is. Ook een jonge Poolse man, dakloos, drugsverslaafd en met psychische problemen, is vertrokken. 'Hij was hier gekomen via een uitzendbureau, maar werd gedumpt. Nu blijkt dat hij in Polen onder curatele staat vanwege zijn psychische problemen, en kan hij daar weer zorg krijgen.'

In Den Haag wonen tussen de 20 duizend en 30 duizend Midden- en Oost-Europeanen. Met name de groep Bulgaren neemt sterk toe. Norder benadrukt dat Nederland de arbeidskrachten uit de nieuwe Europese lidstaten hard nodig heeft. 'De maatregelen richten zich op een kleine groep van zeshonderd die in een uitzichtloze situatie zit. En de stad draait op voor de kosten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden