Daklozen krijgen extra hulp

De aanhoudende vorst maakt dat steeds meer organisaties zich ontfermen over dak- en thuislozen. Ook het Nederlandse Rode Kruis is nu in een aantal steden actief om hulp te bieden tegen de kou.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Dat gebeurt onder meer in Hilversum, Arnhem en Venlo, waar de organisatie te hulp is geroepen om de capaciteit van de reguliere dak- en thuislozenopvang te versterken. In die gemeenten levert het Rode Kruis tientallen veldbedden, kussens en dekens.

Ook zijn EHBO-vrijwilligers ingeschakeld om medische hulp te bieden aan daklozen die niet naar binnen kunnen of willen. Vanwege de kou heeft een aantal gemeenten een noodverordening ingesteld die daklozen dwingt gebruik te maken van opvang.

Volgens meerdere weerbureaus is de kans groot dat Nederland te maken krijgt met een officiële koudegolf, zoals dat ook vorig jaar februari het geval was. Daarvoor moet het in De Bilt ten minste vijf dagen op rij vriezen, waarvan drie dagen met een minimumtemperatuur van beneden de -10 graden Celsius.

Mede door het uitblijven van nieuwe sneeuwval ondervindt de NS steeds minder hinder van de kou. Na een aantal dagen met een aangepaste dienstregeling moeten de treinen vandaag weer volgens het normale schema rijden. Dat geldt voorlopig voor één dag.

Ook op de snelwegen bleven grote problemen uit. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen winterdagen 50 duizend ton strooizout verbruikt. Dat is een kwart van de voorraad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden