‘Dak van Panorama Mesdag wél beschadigd door garage’

Door aanleg van een parkeergarage zou het dak van Panorama Mesdag beschadigd zijn. Over de kwestie is een patstelling ontstaan....

Panorama Mesdag gaat de kosten voor herstel van zijn kwetsbare dak desnoods verhalen. Het Haagse museum meent in zijn recht te staan door een rapport dat de schuld voor de geconstateerde schade legt bij bouwbedrijf BAM.

Naast het museum bouwt Hilton een hotel en de aanpalende parkeergarage is al maandenlang inzet van ruzie.

Bouwer en gemeente hebben tot nu toe volgehouden dat de werkzaamheden binnen de perken zijn gebleven. In een rapport dat de gemeente liet opmaken, werd vastgesteld dat de geconstateerde gebreken dateren van voor de bouwactiviteiten.

In reactie daarop liet Panorama Mesdag ook een bouwtechnisch onderzoek uitvoeren. Nu is de conclusie dat de gebreken aan de dakconstructie wél zijn veroorzaakt door de aanleg van de parkeergarage.

Daarmee lijkt een patstelling ontstaan dat om een onafhankelijk onderzoek vraagt. Maar het museum en zijn onderzoekers zijn stellig in hun conclusies en menen de gemeente al half overtuigd te hebben.

Den Haag reageert inderdaad welwillend. Het onderzoek wordt ‘een positieve bijdrage’ genoemd op weg naar een oplossing. BAM houdt zich voorlopig op de vlakte. De aanleg van de parkeergarage ligt op dit moment stil.

Panorama Mesdag wil nog voor de komende winter, als sneeuw een onaanvaardbare last kan worden, het dak versterken. Volgens de onderzoekers hoeft dat geen kostbare operatie te zijn.

Panorama Mesdag, links de parkeergarage. (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.