Daimler schrapt 26 duizend banen in VS
DaimlerChrysler wil 20 procent van de banen schrappen. Andere bedrijven gingen het autoconcern voor, maar dat betekent nog geen recessie....
Autoconcern DaimlerChrysler heeft gisteren bevestigd de komende drie jaar 26 duizend banen te schrappen bij zijn Amerikaanse tak Chrysler. Dat komt neer op 20 procent van het totaal. Eerder op de dag kwam de zakenkrant The Wall Street Journal al met het enorme banenverlies naar buiten.
De reorganisatie is nodig om Chrysler er weer bovenop te helpen. Het dochterbedrijf kampt met een sterk teruglopend marktaandeel en grote verliezen. DaimlerChrysler wil daarom in twee jaar zes fabrieken sluiten, onder meer in Midden- en Zuid-Amerika. In de VS gaat een streep door een aantal ploegendiensten.
De bekendmaking van een grootscheepse reorganisatie was eigenlijk voor eind februari gepland. Maar omdat al details uitlekten, was DaimlerChrysler waarschijnlijk genoodzaakt het nieuws eerder naar buiten te brengen. Chrysler-directeur Dieter Zetsche repte maandag van het 'wegnemen van onzekerheid bij het personeel'.
De verwachting is dat de meeste banen dit jaar zullen verdwijnen. DaimlerChrysler denkt dat het merendeel van het personeel afvloeit via vervroegde pensionering.
Het concern wil met de ingrepen van Chrysler weer een 'kwieke' onderneming maken. Chrysler gold ooit als de parel van de auto-industrie, maar is sinds de overname door Daimler-Benz in 1998 ver afgegleden. Het verloor vooral veel terrein doordat nieuwe modellen niet aansloegen bij de Amerikanen.
Ook andere Amerikaanse autoconcerns kampen met problemen. Ford en General Motors hebben echter meer moeite om in Europa succes te boeken dan in de VS. Zij schrappen daarom de komende tijd banen bij Europese vestigingen en niet in de VS, zoals Chrysler nu op grote schaal gaat doen.
Daimler-Benz en Chrysler fuseerden in 1998 als gelijken, maar vorig jaar kwam duidelijk naar voren welk bedrijf de scepter zwaait. In november stapte Jim Holden, de Amerikaanse bestuursvoorzitter van Chrysler, op. Hij werd vervangen door Dieter Zetsche, een adept van DaimlerChrysler-baas Jürgen Schrempp.
Chrysler boekte in het derde kwartaal van 2000 een verlies van 1,3 miljard gulden. Door de problemen bij het Amerikaanse bedrijf wordt het gehele bedrijfsresultaat van DaimlerChrysler aangetast. Op de beurs heeft de op twee na grootste autofabrikant ter wereld een zware val gemaakt. Een aandeel kostte maandag 52,90 euro. In januari 1999 kwam de koers nog boven de 100 euro.