Daily Mail jaagt Britse homo's én Labour in de kast

In haar verkiezingsprogramma beloofde de Labourparty elke vorm van discriminatie vanwege ras, sekse of seksuele geaardheid te bestrijden. Jonathan Keane verwijt de regering-Blair die belofte, uit vrees voor de Daily Mail, niet na te komen....

JONATHAN KEANE

STEL je eens voor dat je net ontdekt hebt dat je homoseksueel bent en daar niet met vrienden, familie of leraren op school over kunt of durft te praten. Uit alle macht probeer je vat te krijgen op je verwarrende seksuele gevoelens, maar niets of niemand die je daarbij helpt. Wel lees je voortdurend in de krant dat mensen als jij zich vergrijpen aan kinderen, dat ze allemaal aids krijgen, gezinnen uiteen rukken en in het algemeen een eenzaam en beklagenswaardig leven leiden.

Dit is een herkenbaar verhaal voor de meeste homo's en lesbiennes in Groot-Brittannië. Sommigen leren hun zelfhaat te overwinnen maar velen ook niet. Een aantal pleegt zelfmoord. Het is diep treurig dat door alle vooroordelen over homoseksualiteit nog altijd zoveel jonge mensen hun volwassen leven moeten beginnen met een bijna ondraaglijke last op de schouders.

In haar gebruikelijke agressieve toonzetting waarschuwde de Daily Mail onlangs voor het gevaar dat 'kinderen in de kwetsbare leeftijd worden blootgesteld aan homoseksuele propaganda'. Het was een reactie op de voorgestelde afschaffing van artikel 28 van de Local Government Act van 1988, waarin voorlichting over homoseksualiteit op scholen wordt verboden.

Nadat homoseksualiteit in 1967 deels uit de strafrechtelijke sfeer was gehaald, volgden twee decennia van sociale en economische emancipatie. Artikel 28 was een poging om alle verworvenheden in één klap weer ongedaan te maken en homoseksuelen terug de kast in te jagen. Doel van de maatregel was 'de lokale overheid te verhinderen om homoseksualiteit te bevorderen en een homoseksuele relatie te presenteren als een geaccepteerde samenlevingsvorm'. Het gevolg was dat leraren op scholen al die talloze jongeren die met hun seksuele geaardheid worstelen, niet langer konden helpen om inzicht te krijgen in hun gevoelens.

Vervolgens kwam links aan de macht, met een verkiezingsprogramma waarin men beloofde om 'elke vorm van discriminatie vanwege ras, sekse of seksuele geaardheid te bestrijden'. De homoseksuele gemeenschap ging er begrijpelijkerwijs vanuit dat eindelijk alle discriminerende wetten zouden worden afgeschaft en dat de regering zich actief zou gaan inzetten voor de volledige maatschappelijke integratie van homo's.

Zelfs de Conservatieve Partij, door haar catastrofale verkiezingsnederlaag gedwongen om een toontje lager te zingen, moest onder ogen zien dat Groot-Brittannië niet louter uit blanke middle class gezinnetjes bestaat. Bij monde van Michael Portillo - en met stilzwijgende steun van de nieuwe, jonge partijleider Hague - kozen de Tory's voor een 'sociaal-voelend' conservatisme waarin plaats was voor minderheden en waarin homo's en alleenstaande moeders als volwaardige leden van de maatschappij werden beschouwd. Een nieuwe lente zat in de lucht.

Hoe valt de anti-homo-campagne van de Daily Mail te plaatsen binnen dit veranderende klimaat? Ik heb sterk de indruk dat deze niet los gezien kan worden van een tamelijk omineuze politieke ontwikkeling. Vorige maand mocht Anne Widdecombe, toen nog een conservatieve back bencher, haar steentje bijdragen. In hetzerig proza verklaarde ze zich tegenstander van het voorstel om de leeftijdsgrens voor jongens met wie homoseksuele handelingen niet langer strafbaar zijn te verlagen naar 16 jaar, een kwestie waar deze maand in het parlement een vrije stemming over zal plaatsvinden. 'Waar zijn we mee bezig als we bier drinken op die leeftijd verbieden, maar het plegen van sodomie wel toestaan?' brieste ze. Een week na publicatie van het artikel werd Widdecombe tot front bencher gepromoveerd.

Het lijkt erop dat de Conservatieven na een weinig succesvol jaar in de oppositie hebben besloten om het roer om te gooien. Aangezien het economisch beleid van Tony Blair erg populair is en ze er zelf ook weinig op aan te merken hebben, hebben de Tories zich voorgenomen om dan maar te proberen via de onderbuik van het volk de progressieve sociale agenda van de regering te ondermijnen.

Voor dat doel is een beproefd middel uit de kast gehaald: de dreiging van een homo-samenzwering. Het hele arsenaal aan verbale wapens dat rechts in het verleden tegen minderheden heeft ingezet, wordt in de strijd geworpen met de bedoeling het volk ervan te overtuigen dat er in de Labourpartij verklaarde homo's actief zijn en dat Labour haar oren naar de homobeweging laat hangen. Als Labourparlementariërs zo dapper zijn om openlijk voor hun homoseksuele geaardheid uit te komen - zoals vorige week David Barrow en David Marsden (als vijfde en zesde) - is dat koren op de molen van de Daily Mail, die zo graag angstbeelden schept over 'de dictatuur van de minderheden'.

'Gay triumphalism seems to have Labour in its grip,' luidde onlangs de kop boven een artikel in de Mail. Dit is zo ver bezijden de waarheid dat je er eigenlijk om zou moeten lachen. De homoseksuele gemeenschap in Groot-Brittannië heeft weinig politieke macht, mist zelfvertrouwen en is voor het grootste deel nogal burgerlijk en behoudend. Maar rechts heeft heel goed in de gaten dat de regering-Blair een populistische koers vaart en zich als een onzeker kind iedere kritiek onmiddellijk aantrekt.

Hoe treurig ook, verwonderlijk is het dus niet dat Labour in deze val trapt. In de twee weken na het schijnheilige betoog van Anne Widdecombe trok de regering schielijk haar steun aan verschillende wetsvoorstellen in. Het ging met name om het voorstel de Human Rights Bill uit te breiden met een bepaling die discriminatie wegens seksuele geaardheid verbiedt en om een aantal wetten die het geweld tegen homo's moeten tegengaan dan wel gericht zijn tegen discriminatie op het terrein van de arbeidsmarkt, het onderwijs en de immigratie.

Minister van Binnenlandse Zaken Mike O'Brien verklaarde in The Pink Paper de koudwatervrees van de regering als volgt: 'We zijn als de dood dat de tabloids gaan schrijven dat het land overspoeld gaat worden door hordes homo's en lesbiennes van overzee.'

Ik vraag me af waarom Labour niet beseft dat ze een hele nieuwe generatie homoseksuele jongeren van zich vervreemdt. Een partij die tijdens de laatste verkiezingen een genadeloze nederlaag heeft geleden, speelt in op vooroordelen en allerlei primitieve sentimenten onder de bevolking, wat ertoe leidt dat jonge homo's en lesbiennes te maken krijgen met angst en depressie, zelfmoord, agressie en geweld. En de Labour-regering, die de steun heeft van de overgrote meerderheid van de bevolking, is te laf om de hetze te stoppen.

Jonathan Keane is medewerker van The Pink Paper

The Guardian/de Volkskrant. Vertaling: Harrie van der Meulen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden