Dagpauwogen zoeken nieuw leefgebied

Er fladderen deze zomer heel veel dagpauwogen rond. De vlindersoort komt tien keer zo veel voor als in normale jaren....

De oorzaak van de massaal rondvliegende insekten is de combinatie van een koele, natte junimaand en de mooie, droge periode daarna. In het koele voorjaar heeft de brandnetel zich goed kunnen ontwikkelen. Dit is de waardplant van de dagpauwoog, de plant waarop de vlinder in het vroege voorjaar haar eitjes legt. De rupsen voeden zich met de brandnetel.

De zomer heeft meer vlinder-verrassingen in petto. De zo goed als uitgestorven rouwmantel is dit jaar regelmatig gezien. De laatste jaren waren er alleen wat zwervende exemplaren uit het buitenland in Nederland waargenomen. Ook de zilveren maan, een soort die twee jaar geleden opnieuw is geïntroduceerd, doet het goed. Van der Made verwacht dat in augustus vlindersoorten als de kleine vos en het citroengeeltje zullen opvallen.

Eerder dit jaar kwamen de vlinders minder goed in het nieuws. In mei verscheen de rode lijst voor dagvlinders, waaruit bleek dat het niet goed gaat met deze groep dieren. Van de zeventig oorspronkelijk in Nederland levende soorten zijn er slechts 23 niet bedreigd. Deze eeuw zijn er al zeventien soorten uitgestorven en er zijn nu 28 soorten bedreigd tot kwetsbaar.

Van der Made zegt dat het beeld op de lange termijn niet gunstig is voor vlinders. Onder meer als gevolg van de warme zomers van de laatste jaren verdrogen natuurgebieden, waardoor er planten, en de vlinders die daarvan afhankelijk zijn, verdwijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zilveren maan. Die soort heeft het moerasviooltje nodig als waardplant, maar door de verdroging wordt die plant steeds zeldzamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden