Dagmarkt wordt omgezet in Edah en Basismarkt

De supermarktketen Dagmarkt, onderdeel van Vendex, gaat verdwijnen. Ruim vijftig van de 76 winkels worden ondergebracht bij Edah en Basismarkt, twee andere Vendex-ketens....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dagmarkt is ook nu nog een winstgevend bedrijf met rond 850 medewerkers. 'Maar we denken de totale omzet op te voeren door de winkels bij de andere ketens onder te brengen en een impuls te geven aan de groei', zegt een woordvoerder van Vendex Food Groep in Helmond. De aansluiting van Dagmarkt bij andere ketens van Vendex ligt ook voor de hand, omdat de keten betrekkelijk klein is. De 76 winkels bevinden zich voornamelijk in het westen en het midden van het land. 'Vergelijk dat maar eens met Edah, een keten met 276 supermarkten', voegt de woordvoerder daaraan toe.

De omschakeling was noodzakelijk. Dagmarkt had immers geen uitstraling. 'De winkelformules van Edah en Basismarkt zijn herkenbaar. Binnen de Dagmarkt-formule bestonden daarentegen verschillende elementen. Je had Dagmarkten in onze warenhuizen, maar er bestonden ook buurtwinkels. Als je in plaats A naar een Dagmarkt ging dan zag je een andere winkel dan in plaats B', aldus de woordvoerder.

Vendex Food is al enige tijd bezig met een reorganisatie van haar supermarkten. Het aantal supermarktformules is binnen een paar jaar verminderd van vijf naar drie. De Dagmarkt verdwijnt binnenkort, terwijl Torro al in 1994 door Vendex uit de markt werd gehaald. Naast Edah en Basismarkt controleert de groep ook nog Konmar.

Vendex poetste bij die gelegenheid ook de overgebleven ketens op. Het concern pakte vlaggeschip Edah aan. Een nieuwe huiscampagne, begin vorig jaar gestart, moest een eind maken aan het verliezers-imago van Edah. Ook andere winkels kregen een nieuw jasje. Vendex bracht de zeventien Torro-supermarkten onder bij Edah en Konmar. Torro was als zelfstandige winkelformule niet meer levensvatbaar.

De woordvoerder van Vendex Food Groep wil nog niet veel kwijt over de nieuwe 'convenience-formule' voor een aantal Dagmarkt-winkels. Wel staat al vast dat deze nieuwe winkels in de stadscentra zullen komen. 'Ze zijn gericht op de gemakzoekende consument en zullen dus vooral kant-en-klaar maaltijden aanbieden en verse produkten', verduidelijkt de woordvoerder. De winkels zijn sterk gericht op de werkende consument en de openingstijden zullen daaraan worden aangepast. 'De openingstijden zullen afwijken van die van de traditionele supermarkt.'

Vendex Food Groep is een van de grotere supermarktketens in het land. In het afgelopen boekjaar noteerde het Vendex-onderdeel een omzet van 5 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden