Dagkoersen: Imploderend 50Plus zoekt met spoed een voltallig nieuw bestuur

Henk Krol. Beeld ANP

Goedemiddag, het is zo’n dag waarop Geert Wilders tevreden zal zijn met zijn besluit om geen leden toe te laten tot zijn PVV. 50Plus, zijn concurrent in de strijd om de bezorgde oudere kiezers, verkeert weer eens in bestuurlijke wanorde na het opstappen van het vrijwel voltallige partijbestuur. In de afdeling Overijssel moest de politie er zelfs aan te pas komen om de rust bij een afdelingsvergadering te herstellen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke dag per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Rake klappen in 50Plus

Jan Zoetelief heeft vrediger dagen gekend. De partijvoorzitter van 50Plus, tevens wethouder in Nijmegen, volgde een jaar geleden Jan Nagel op als partijvoorzitter. Hij beloofde een einde te maken aan het interne geruzie en de leden meer invloed te geven.

Vorige maand echter bleek dat Henk Krol en Jan Nagel, aanvoerders van beide Kamerfracties op het Binnenhof, alweer klaar met hem waren. In een persbericht keerden zij zich tegen Zoetelief en nomineerden zij ex-VVD’er Geert Dales als nieuwe partijvoorzitter. Zoetelief is te eigengereid, vindt een deel van het partijkader. Hij zou een andere koers willen varen dan de politieke top, te weinig delegeren en het partijbestuur telkens in zijn richting sturen.

Tot op zekere hoogte dan, want maandagavond volgde een opstand in dat partijbestuur. Bestuurslid Marianne Fennema zegde als eerste per e-mail haar vertrouwen in Zoetelief op. Meteen stapte zij ook op, gevolgd door enkele mede-bestuursleden. Daarna besloten ook Zoetelief zelf en de rest van het bestuur de eer aan zichzelf te houden. Partijsecretaris Hylke ten Cate, die nu als enig bestuurslid over is: ‘Maandagavond mocht ik de ene na de andere ontslagbrief ontvangen. Erg vervelend.’ Ten Cate zelf blijft aan totdat over twee weken een nieuw bestuur is gekozen. ‘Omdat er nu eenmaal iemand in het bestuur moet zitten.’

Zoetelief zegt desgevraagd dat hij zich zeer onheus behandeld voelt door Nagel en Krol. ‘Ik heb als voorzitter met succes gefunctioneerd, maar dat is mij kennelijk niet gegund. Dit is gewoon een poging om mij in diskrediet te brengen, vlak voor de algemene ledenvergadering. Krol en Nagel schuiven de democratie opzij. Ze maken het bestuur monddood, gijzelen de partij en schuiven zomaar hun eigen kandidaat naar voren. Volstrekt absurd.’ Zoetelief is volgende week bij de bestuursverkiezing dan ook gewoon herverkiesbaar. Hij neemt het op tegen Dales. ‘Ik krijg voldoende ondersteunende signalen uit de achterban.’

'Redelijk irritant'

De partij ontkent intussen ten stelligste dat de bestuurscrisis iets te maken heeft met een incident in de afdeling-Overijssel, waar de politie er vorige week aan te pas moest komen om de rust te herstellen in een afdelingsvergadering. Provinciaal fractievoorzitter Fred Kerkhof zou in een handgemeen verwikkeld zijn geraaakt met enkele opstandige leden. Die laatste bevestigt desgevraagd dat ‘de zaak uit de hand is gelopen’, maar ontkent dat dit aan hem lag. ‘Er waren twee leden redelijk irritant bezig met het verstoren van de vergadering. Dat doen ze wel vaker.’ Bij de pogingen hen uit de vergadering te verwijderen, vielen enkele klappen. Voormalig beroepsmilitair Kerkhof: ‘Eén van de mannen begon te trekken en te sleuren. Als beroepsmilitair leerde ik agressie te beheersen. Dat heb ik ook daadwerkelijk toegepast.’

Daarmee kon de fractievoorzitter niet voorkomen dat zijn tegenstander hem sloeg. ‘Ik heb drie klappen gehad. Een vrouwelijk lid kreeg met de volle vuist een klap in het gezicht, een andere vrouw kreeg een schop tegen haar schenen. De mannelijke beheerder van het pand heeft de amokmaker uiteindelijk de deur uitgeduwd. Daarbij is hij op de grond gevallen en heeft hij een schaafwond opgelopen.’

Uiteindelijk kwamen zes agenten ter plekke om beide kampen uit elkaar te houden. De opstandige leden zijn voorgedragen voor royement. Kerkhof: ‘Maar omdat er nu opeens geen hoofdbestuur meer is, loopt die procedure enige vertraging op.’

De afgetreden partijvoorzitter Zoetelief gaat er dus even niet meer over, maar betreurt de gang van zaken wel: ‘Bij andere partijen gebeuren zulke dingen ook. Maar die verstaan de kunst om het binnenskamers te houden.’

DEBAT OP KOMST
Grenzen aan de luchtvaart?

Mag Schiphol na 2020 het huidige plafond van maximaal 500 duizend vluchten per jaar doorbreken? Dit en meer is vanavond de inzet bij een veelomvattend debat over de luchtvaart in Nederland. Groei van die luchtvaart is al lang geen automatisme meer: de tegenstanders, die vrezen voor de geluids- en milieuoverlast van meer vluchten, laten zich niet langer afschepen met verhalen over het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie.

Voor verkeersminister Van Nieuwenhuizen is het vraagstuk complex. Haar eigen VVD slaat het vliegplafond van Schiphol het liefst zo snel mogelijk aan diggelen.

Dringender dan groei op Schiphol is de vraag of en wanneer Lelystad Airport eindelijk open mag. Eerder dit jaar moest Van Nieuwenhuizen de opening van het nieuwe vakantievliegveld met een jaar uitstellen vanwege rekenfouten in het milieueffectrapport. Dat Lelystad Airport in april 2020 wél open mag, is voor coalitiepartijen D66 en ChristenUnie geen uitgemaakte zaak.

Veel is nog onduidelijk, bijvoorbeeld over de verkeersverdelingsregel. Met zo’n regel wil het kabinet budgetmaatschappijen dwingen om naar Lelystad te vertrekken. De Europese Commissie moet zich buigen over de vraag of dat binnen de vrije Europese markt is toegestaan. D66 en ChristenUnie maakten al duidelijk dat Lelystad Airport zonder verdelingsregel niet open gaat.

Van Nieuwenhuizen staat er bij het debat niet alleen voor: ook minister Wopke Hoekstra van Financiën is als aandeelhouder van Schiphol van de partij. Het geeft D66-Kamerlid Jan Paternotte de kans hem te vragen of Nederland echt geen aandelen KLM zal kopen, mocht Air France op omvallen staan.

EN DAN DIT NOG
'Genoeg tijd voor donorreferendum'

De voorvechters van een referendum over de donorwet kunnen gerust zijn: De Eerste Kamer zal het referendum niet afschaffen voordat de donorwetcampagne is afgerond.  Die verzekering kwam vandaag van VVD-senator Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de grootste partij in de Eerste Kamer.  In de race tegen de klok kunnen de organisatoren dus even een beetje ontspannen, al moeten ze nog steeds zorgen dat voor 14 juni de benodigde 300.000 handtekeningen binnen zijn. 

Annemarie Jorritsma. Beeld anp

De sollicitanten naar de Kamer?

En weer zit D66 klem tussen oude idealen uit de oppositie en de harde werkelijkheid van regeren. Zeven jaar geleden steunde D66-fractieleider Pechtold een motie van PvdA, SP en GroenLinks om de Eerste en Tweede Kamer een rol te geven in de benoeming van een nieuwe vicepresident van de Raad van State. 

Drie kabinetten verder is het onderwerp weer aan de orde. Huidig vicepresident Donner gaat met pensioen. Zijn vacature staat open. De oppositie in de Tweede Kamer vroeg vanmiddag een debat aan met minister Ollongren (D66) over de te volgen procedure.

Maar zie, in samenwerking met coalitiepartners VVD, CDA en CU (indertijd juist niet voor de motie) hield D66 de boot af. Wel moet de minister op korte termijn met een brief komen die antwoord geeft op de vraag hoe zij tegen inspraak van het parlement aankijkt. De oppositie wacht die brief af en wil dat intussen ‘geen onomkeerbare stappen’ in het sollicitatieproces worden gezet.

Intussen liep aan de overkant van het Binnenhof senator Thom de Graaf rond. De fractieleider van D66 in de Eerste Kamer geldt als een voorname kandidaat – met steun van de coalitie - voor de opvolging van Donner. ‘Ik heb nog niet gesolliciteerd’, zei hij tegen verslaggever Remco Meijer. ‘Ik heb nog een week de tijd.’ 

En kijk, daar kwam ook Alexander Pechtold uit een zaaltje in de Eerste Kamer tevoorschijn. Wat wilde hij tegen de verslaggever zeggen over de Raad van State? ‘Zoek een andere hobby.’

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden