Dagkoersen: Denk-aanvoerder Kuzu weigert hand Netanyahu

Jesse Klaver had nog niet opgeroepen tot wat meer ontspanning en empathie in het land, of Denk-aanvoerder Kuzu pookte de Nederlandse tak van het Israëlisch-Palestijnse conflict maar weer eens wat verder op.

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

GESPREK VAN DE DAG
Klavermania

'GroenLinks presenteert plannen voor Nederland: Jesse Klaver', grapte De Speld laatst al. En inderdaad lijkt geen andere lijsttrekker zo vastbesloten zijn persoonlijke profiel ('Van Roosendaal naar het Binnenhof') in de strijd te gooien in de campagne. 'Voor de Westrand, voor Nederland!', zweepte hij de volle Melkweg in Amsterdam dinsdagavond op bij de presentatie van het GroenLinks-verkiezingsprogramma. De Westrand is de Roosendaalse wijk waarin hij opgroeide.

Twee dingen zijn nu nog duidelijker dan ze al waren. Eén: Klaver is vastbesloten zich op te werpen als de linkse uitdager van de VVD en de PVV. De man van de empathie, de ontspanning, de samenwerking en de hoop. Hij ruikt zijn kansen nu de PvdA vooralsnog zo ver is teruggeworpen. 'Wij zijn het alternatief voor Rutte en Wilders.'

Twee: dat doet Klaver door de kloof eerst maar eens zo groot mogelijk te maken. Elke GroenLinkse flirt met het sociaal-economisch liberalisme - vooral zichtbaar onder voorganger Halsema - is inmiddels resoluut gesmoord: Groenlinks nivelleert, GroenLinks gaat de vermogens herverdelen en GroenLinks verkiest radicale vergroening boven economische groei. Alles moet anders, analyseert verslaggever Gijs Herderscheê.

Met de programma's van de PVV en GroenLinks in het hoofd kan niemand nog klagen dat er op 15 maart weinig te kiezen valt. Groter kunnen de verschillen niet zijn. Wel zal snel daarna de vraag opkomen hoe Klaver zijn vaste voornemen om te gaan regeren denkt te combineren met dit programma, dat dan toch zal moeten samenvloeien met programma's van partijen als VVD en CDA, om maar even een paar kansrijke aanstaande regeringspartijen te noemen.

Vooralsnog is zijn antwoord daarop hetzelfde als dat van Geert Wilders en alle andere lijsttrekkers die de komende maanden hun veren oppoetsen: dat zien we dan wel weer.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Jesse Klaver, dinsdagavond in de Melkweg. Beeld anp
Jesse Klaver, dinsdagavond in de Melkweg.Beeld anp

CAMPAGNESTUNT VAN DE DAG
Kuzu versus Netanyahu

En zo was het niet Benjamin Netanyahu die vandaag bij zijn bezoek aan het Binnenhof alle aandacht opeiste, maar Denk-aanvoerder Tunahan Kuzu, die demonstratief weigerde de Israëlische premier de hand te schudden en daarmee prompt alle ophef veroorzaakte waarop hij uit was.

Netanyahu had in de Tweede Kamer een gesprek achter gesloten deuren met een afvaardiging van het parlement. Hij stak zijn hand uit naar Kuzu, die weigerde resoluut. Waarop Netanyahu zijn gezicht wegdraaide.

Kuzu - een button met de Palestijnse vlag op zijn revers - wilde naar eigen zeggen duidelijk maken dat hij het niet eens is met de Israëlische behandeling van de Palestijnen en de bezetting van Palestijns gebied. Hij vindt het daarom ook 'een schande dat de rode loper is uitgerold' voor Netanyahu.

Andere Kamerleden vonden het een gênante wanvertoning ('Blijf dan gewoon weg') en weer anderen grepen het bezoek aan om nog eens vierkant achter Israël te gaan staan.

Netanyahu wendt het hoofd af van Kuzu. Beeld anp
Netanyahu wendt het hoofd af van Kuzu.Beeld anp

EVEN TERUG
Femke Halsema

Terug van weggeweest in Nieuwspoort: Femke Halsema. Vijf jaar nadat ze daar haar plotse vertrek bij GroenLinks bekendmaakte, was Halsema vandaag terug in Nieuwspoort. Nu is zij lobbyist, voorzitter van VGN, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Dat is ze al een jaar maar nu pas treedt ze na een inwerkperiode naar buiten.

Halsema doet dat op dezelfde manier als die waarmee zij de laatste jaren bij GroenLinks oppositie voerde. Niet met gestrekt been maar constructief, begripvragend en met humor. 'Het lijkt deze week wel alsof gehandicapten in het centrum van de belangstelling staan. Maandag trok de Jostiband in de Ziggodome in Amsterdam meer bezoekers dan Rihanna. De Paralympics beginnen. Het lijkt alsof gehandicapten wel voor zichzelf kunnen opkomen maar ik heb de sector als erg bescheiden leren kenen.'

Nu draait het om de problemen die de nieuwe zorgwetten veroorzaken voor gehandicapten. Verslaggever Gijs Herderscheê: 'De Jeugdwet, de Wet Langdurige Zorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die allemaal vorig jaar van kracht werden. Het gaat om grensgeschillen tussen de wetten waardoor mensen buiten de boot of tussen wal en schip vallen. In de Volkskrant beschreef ze de kwestie al.'

Kamerleden Diederik Samsom (PvdA), Mona Keijzer (CDA), Sjoerd Potters (VVD) en Henk van Gerven (SP) erkennen de problemen en beloven actie. Halsema, die altijd wel problemen kon agenderen, lijkt nu ook effectief in het oplossen. Tenminste als de Kamerleden doen wat ze zeggen

Femke Halsema roert zich weer op het Binnenhof. Beeld anp
Femke Halsema roert zich weer op het Binnenhof.Beeld anp

OM NAAR UIT TE KIJKEN
Het verhaal van Wim Kok

Nog altijd kent Nederland, in vergelijking met bijvoorbeeld de VS, een belabberde traditie in het terugkijken en verantwoording afleggen. Ministers, Kamerleden en premiers: ze vertrekken doorgaans zonder dat we nog veel van hen horen.

Maar er zijn lichtpuntjes. Over twee weken verschijnt de biografie van onze huidige premier, door Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing. Nog niet zijn eigen verhaal dus, maar Ruttes netwerk werkte mee, met Ruttes toestemming.

Zeker zo mooi is het nieuws dat oud-diplomaat Marnix Krop zich aan de biografie van oud-premier Wim Kok heeft gezet. De oud-ambassadeur in Duitsland krijgt alle medewerking van Kok, die als FNV-voorzitter en PvdA-leider dertig jaar meedraaide in de top van bestuurlijk Nederland.
Daar valt nog heel veel over te onthullen.

Uitgeverij Prometheus waagt zich nog niet aan een geplande verschijningsdatum.

Wim Kok werkt mee aan een biografie over zijn leven. Beeld anp
Wim Kok werkt mee aan een biografie over zijn leven.Beeld anp

OOK DAT NOG
Nieuwe Kamerleden

Erg lang zullen ze er niet van kunnen genieten, over een half jaar moeten ze alweer plaatsmaken voor een nieuwe lichting, toch traden vandaag twee nieuwe Kamerleden aan. Amma Asante (PvdA) en Daniël van der Ree (VVD) volgen hun partijgenoten Tanja Jadnanansing en Anne-Wil Lucas op. Jadnanansing verlaat de Kamer vroegtijdig om aan de slag te gaan bij het Albedacollege in Rotterdam, Lucas gaat namens de overheid startups ondersteunen bij Startup Delta.

Asante en Van der Ree zullen moeten hopen dat hun inzet wordt beloond met een hoge plek op de volgende lijst. De selectieprocedures bij beide partijen zijn gaande. Ze hebben nog een paar weken om zich te profileren.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

PvdA'er Amma Asante wordt beëdigd als Kamerlid. Beeld anp
PvdA'er Amma Asante wordt beëdigd als Kamerlid.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden