Dagje folklore is nog altijd een succesnummer

Koningsdagadvies aan Willem-Alexander: een beetje moderniseren, verder niet aankomen...

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

‘Dit kan alleen maar in Nederland’, zegt de bejaarde mevrouw Van Roeden uit Harlingen. In Makkum zit ze op een tribune. Ze heeft de jaarlijkse roadshow van de Oranjes voorbij zien denderen, en heeft van de halve koninklijke familie een handje gekregen.

Vindt mevrouw Van Roeden dat als prins Willem-Alexander straks koning wordt, hij een andere invulling moet geven aan Koningsdag? ‘Nee het moet zo blijven, dit is gezellig. Zo kun je zien dat we één volk zijn en dat de mensen van Oranje houden.’

Toch speelt die vraag van een modernisering van 30 april een rol in het regelmatig overleg dat Willem-Alexander met zijn vertrouwelingen voert over zijn toekomstig koningschap.

Waar koningin Juliana het volk liet langskomen in de tuinen van Paleis Soestdijk op het jaarlijkse defilé en geschenken in ontvangst nam, ging Beatrix het anders doen toen zij de troon overnam. Beatrix zocht jaarlijks het volk op, zette per provincie een paar stadjes in de schijnwerpers die hun folklore uitgebreid vertoonden.

Ook dit jaar werd er gekoekhapt. In de haven van Makkum hing een steel van 3 meter uit een bovenraam met daaraan een stuk ontbijtkoek. De hooggehakte prinses Mabel gooide haar hoofd naar achteren en sperde haar mond. Prins Maurits die er veel ervarener in is, redde haar: Hij pakte de koek met zijn hand en stopte die in de mond van Mabel.

Het levert mooie plaatjes op, schaatsen, klunen, kaatsen, zangkoren, leesclubs die de aandacht van prinses Laurentien pakken, de koningin die zich door de Boliviaanse zangeres Denise Rivera tot een dansje laat verleiden.

Toch zijn er gemeentebesturen die zo’n bezoek graag een meer inhoudelijk karakter willen geven.

In de haven van Makkum, waar zich allerlei traditionele activiteiten afspeelden omdat Beatrix dat graag wil, staat de enorme scheepswerf De Vries, die kapitale jachten aflevert voor personen als Donald Trump. De werf had probleemloos een rol kunnen spelen in het programma.

Ed Nijpels, die op 30 april zijn laatste werkdag als commissaris van de koningin had, zegt over een modernisering van Koninginnedag: ‘Dat is aan Willem-Alexander. Het land ingaan blijft erg aantrekkelijk. Anders wordt het te veel een Randstadgebeuren.’

Tweede Kamerlid Ronald van Raak, woordvoerder Koninklijk Huis van de SP: ‘Ik vind het erg gezellig op Koninginnedag. Van mij mag het zo blijven, maar als zij het anders willen, mogen ze dat verder zelf invullen na de troonswisseling.’

Tot vorig jaar was NOS-man Lars Andersson verantwoordelijk voor de live registraties op 30 april. Tien uitzendingen nam hij voor zijn rekening. ‘Koninginnedag is bij de Nederlandse volkscultuur gaan horen. Intellectuelen geven zich die dag over aan volksfeesten. Als ik Willem-Alexander was, zou ik de dag handhaven en de inhoud moderniseren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden