Dagenlang vorst en toch slecht ijs

De vorst houdt nog lang aan volgens het KNMI. Maar of en hoe er geschaatst kan worden, zal in grote mate afhangen van sneeuwruimers.

De sneeuwveger: daar zal de schaatser het deze vorstperiode van moeten hebben. Het KNMI voorspelt nog zeker tien tot vijftien dagen vorst, maar wat heeft de schaatser daaraan als er sneeuw op het ijs ligt?

In het noorden en oosten van het land is het flink koud geweest; toch wil het ijs niet groeien omdat er een dik pak sneeuw op ligt. In het westen is er weinig sneeuw, maar ook daar ligt nauwelijks ijs want het dooit er nog regelmatig.

Sneeuwijs

Tot gisterochtend leek het midden van het land goed weg te komen. Het vroor er matig en er lag op de plassen van Kortenhoef, Loosdrecht en Ankeveen nauwelijks sneeuw. Maar de sneeuwbuien van maandag bedierven ook daar het ijs.

Op de Ankeveense Plassen, altijd een van de eerste gebieden waar het ijs wordt getest, werd zondag al door enkele honderden mensen geschaatst. Hobbeltjesijs, maar volgens de gelukkigen redelijk betrouwbaar. De Ankeveense IJsvereniging denkt daar anders over: het ijs is ‘zeer onbetrouwbaar’ volgens de website.

Dirk de Groot, ijsdeskundige van schaatsbond KNSB, waarschuwt voor sneeuwijs. ‘Er ligt op veel plaatsen nog het oude ijs, en dat is een mengsel van sneeuw en ijs. Dat is broos en is veel zwakker dan hard ijs.’ Sneeuw is op veel plaatsen vastgevroren op nat ijs en maakt het schaatsen tot zware arbeid. En sneeuw onttrekt zwak en slecht ijs aan het oog van de schaatser.

Sneeuwruimers

Dus of en hoe er geschaatst kan worden, zal voor een belangrijk deel afhangen van sneeuwruimers. Dat weten de ijsclubs dondersgoed. Zij doen er alles aan om tenminste hun ijsbanen schoon te vegen, maar vele sneeuwvegers hebben dat de afgelopen dagen al met een nat pak moeten bekopen.

Ze krijgen nog wel de kans om het nog eens te wagen. Volgens Marco Nolet, meteoroloog van het KNMI, zijn de vooruitzichten voor de komende tien, vijftien dagen: vorst.

‘Eerst nog een kleine storing, maar daarna temperaturen rond -5 graden overdag en rond -10 graden ’s nachts voor zo lang onze voorspelling reikt: vijftien dagen. Ik heb zelden een verwachting gezien van een zo lange vorstperiode.’ Maar af en toe zal het ook sneeuwen.

Sneeuwruimer (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.