Dagen weigerambtenaar lijken definitief geteld

Nu het demissionaire kabinet het niet doet, is de Tweede Kamer vastbesloten snel een einde te maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar. Met de VVD, die sinds de val van het kabinet de handen weer vrij heeft, is daar een grote meerderheid voor.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS RAOUL DU PRÉ en JAN HOEDEMAN

De weigerambtenaren houden kabinet en Kamer al jaren bezig. Het gaat om de trouwambtenaren die principiële bezwaren hebben tegen het homohuwelijk en daarom geen mensen van hetzelfde geslacht in de echt wensen te verbinden. Volgens de wet is weigeren nog mogelijk. Een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief de VVD, wil daar vanaf. Omwille van de lieve vrede in de coalitie met het CDA - en ook om de gedoogsteun van de SGP niet te verspelen - slikte de VVD haar bezwaren de afgelopen jaren in, waardoor er wettelijk niets veranderde.

Sinds de val van het kabinet neemt de druk op het demissionaire kabinet weer toe. Minister Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) onderneemt echter geen actie. Zij voelt zich daarin gesteund door de Raad van State. Niet alleen homoseksuelen, ook gewetensbezwaarden vormen in Nederland een minderheid die door de overheid moet worden beschermd, schrijft de Raad van State, adviseur van het kabinet over wetgeving. In de discussie over de weigerambtenaar zal er daarom hoe dan ook een groep gekwetst zijn.

Het beste is daarom het probleem niet principieel maar pragmatisch te benaderen, vindt de Raad. Er zijn in Nederland 88¿weigerambtenaren in 48¿gemeenten en er zijn geen gevallen bekend van gemeenten waar een homoseksueel stel niet zou kunnen trouwen. Er is altijd een collega-ambtenaar die het kan overnemen. De Raad ziet daarom geen reden bestaande wetgeving te veranderen. Spies deelt die mening.

De Tweede Kamer maakte dinsdag duidelijk dat het daarbij niet blijft. Alleen over wat er precies moet gebeuren, en via welke procedure, verschillen de meningen nog. Waarschijnlijk volgt later deze week een nieuw debat waarin de partijen elkaar moeten vinden.

Het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert toonde zich dinsdag alvast opgelucht dat ze weer gewoon haar eigen standpunt kan uitdragen. Vorig jaar stemde zij in strijd met haar overtuigingen tegen een motie van GroenLinks om de weigerambtenaar af te schaffen. 'Dat voelt als een bevrijding. Nu hebben we de ruimte om door te pakken en het te regelen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden