Dagboek

Een Duitser is ooggetuige van het begin van de Franse Revolutie in Parijs.

Parijs, 14 juli 1789

Er werd een door de burgemeester geschreven brief ontdekt, die hij naar Versailles had willen sturen om de koning te waarschuwen dat heel Parijs in opstand was en dat de burgers voor een deel reeds bewapend waren, maar dat hij zou proberen de opstand in te tomen tot de koning soldaten zond om de opstand de kop in te drukken.

Deze mr de Flaissel werd daarop samen met zijn zoon opgepakt en naar het stadhuis gebracht, waar hij gedwongen werd zijn brief hardop voor te lezen. Zodra hij klaar was, schoot een jongeman hem in zijn hals. Hij leefde nog en probeerde zich vertwijfeld te verzetten. Ze gooiden hem van de trappen in het stro - nog even veegde zijn hand het stro opzij, en toen hieuw iemand hem het hoofd af. Zijn kop en die van de directeur van de Bastille werden op staken gespiest en door de burgerwacht met trommelsalvo's rond geparadeerd.

Nooit heb ik iets gruwelijkers meegemaakt, en de woeste vreugdekreten en het applaus maakten de gruwel nog groter. Uit alle ramen hingen dames naar buiten, die met opgetogen aanmoedigingen verder bijdroegen aan de verschrikking.

'Ah, quelle grimace qu'il fait, le villain', riep een keurig gekleed vrouwspersoon naast mij, en ze schaterde het uit.

Wilhelm von Wolzogen (1762-1809), Duitse diplomaat en architect. Ingekort fragment uit zijn Pariser Tagebuch 1788-1789; uitgegeven in 1989.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden