Dagboek

In Berlijn wordt het standbeeld onthuld van Bismarck, de IJzeren Kanselier. Een barones is getuige.


Berlijn, 16 juni 1901


Zondag waren we al vroeg op de been, om op tijd te zijn voor de onthulling van het Bismarckmonument. Dat wordt vandaag dan eindelijk onthuld, op de herdenkingsdag van de triomfantelijke intocht van ons leger in 71 (na de overwinning in de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871, red.). De keizer arriveerde en een kinderkoor zong een helder, maar ietwat schril 'Die Himmel erzählen die Ehre Gottes'.


Daarna verscheen Levetzow op de kleine verhoging voor de keizerlijke tent en hield een toespraak die we nauwelijks konden verstaan. Vervolgens trad Bülow aan, de derde opvolger van de IJzeren Kanselier, die zo weinig op hem lijkt maar die we toch zo van harte op deze plaats zagen verschijnen. Begeesterd, tactvol en onbeschroomd stak hij van wal. Toen ik de tekst de volgende dag nog eens las, verheugde ik me vorstelijk over de inhoud én over degene die hem uitsprak. Tot slot werd het beeld onder trompetgeschal onthuld. Mijn eerste indruk: levensecht en raak getroffen.


De aanwezigheid van S.M. (Seine Majestät, keizer Wilhelm II, red.) was natuurlijk wel een domper. Iedereen voelt dat hij deze plechtigheid tandenknarsend uitzit. Maar dat is nu precies het verschil: wij laten ons op zulke momenten niet terroriseren, zelfs niet door de keizer.


Baronin Spitzemberg

Hildegard Freifrau Hugo von Spitzemberg (1843-1914), Duitse barones. Ingekort fragment uit Aus dem Tagebuch der Baronin Spitzemberg 1865-1914

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden