Dagboek

Dag in dag uit

Een Duitse arts zwerft ontredderd rond in het door het Rode Leger bezette Oost-Pruisen.


Nabij Königsberg, 1 juli 1945


De 1ste juli is een stralende zondag. Barrevoets en schamel gekleed - iemand heeft uit twee handdoeken een broek voor me gemaakt - verlaten we zonder op te vallen heelhuids de stad. Onbegrijpelijk hoe uitgestorven alles is! Een uur lopen we zonder iemand tegen te komen. We plukken korenbloemen in de berm. Het grote bekken van Preyl, waaruit vroeger Königsberg zijn drinkwater putte, is leeg. In de modder staan Russen naar vissen te zoeken.


Het huis van mijn familie is uitgebrand. Alleen een paar muren staan nog overeind, waartussen een paar vrouwelijke wezens aan het opruimen zijn. Op onze vragen krijgen we geen antwoord. De stallen zijn er nog. Ik ga kijken hoe het er nu uitziet, waar vroeger de renpaarden stonden. Meteen houdt een Rus ons staande. Trots brengt hij ons naar zijn commandant, die zijn kwartier heeft gemaakt in de opzichterskamer boven de stallen. Ik houd hem mijn lege aktentas onder de neus en vraag om aardappelen. Daarop laat hij ons gaan.


Waar vroeger de tuin was, tref ik een Rus die boven twee bakstenen zijn grutten kookt. Heel vriendelijk geeft hij ons een portie mee.


Hans Graf von Lehndorff


Hans Graf von Lehndorff (1910-1987), schrijver en chirurg, verzette zich tegen de nazi-ideologie en leidde een lazaret in Oost-Pruisen, dat hij na de komst van het Rode Leger moest ontvluchten. Fragment uit zijn Ostpreussisches Tagebuch, verschenen in 1961.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.