Dagboekfragment: Hitler en Goebbels zijn goed op dreef

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Adolf Hitler en Joseph Goebbels (datum onbekend). Beeld afp
Adolf Hitler en Joseph Goebbels (datum onbekend).Beeld afp

Linz, 13 maart 1941

Vlucht naar Linz. Prachtig weer. Voor de viering van de derde verjaardag van de Anschluss. Heb tijdens de vlucht duizenden dingen afgehandeld. Naar Leonding. Leg een krans op het graf van de ouders van de Führer. Roerend!

Naar de bijeenkomst 's avonds. Het gejuich lijkt niet op te houden. Bijeenkomst overvol. Fantastische sfeer. Ik spreek over de oorlogssituatie. Iedere zin wordt door stormen van applaus onderbroken. Ik ben in goede vorm.

En dan, volledig onverwacht, komt de Führer. De storm van applaus is onbeschrijflijk. De Führer is levendig en opgewekt. Hij spreekt dertig minuten met het grootste elan. Volledig vertrouwen in de overwinning. De menigte wordt gek.

Rij door een eindeloze menigte. Naar het hotel. Daarna sta ik met de Führer op het balkon van zijn hotelkamer en kijken we over zijn moederstad. Hij houdt erg veel van deze stad en dat is begrijpelijk. Hij wil hier een nieuw centrum voor cultuur stichten. Als tegenwicht voor Wenen, dat langzamerhand uit het beeld moet verdwijnen.

Hij houdt niet van Wenen, vooral niet om politieke redenen. Ik vertel hem een paar dingen die ik van Wenen weet, aspecten die hem verschrikkelijk ergeren. Maar Linz heeft zijn liefde.

Een prachtige avond met de Führer. Alles gaat goed. We kunnen erg tevreden zijn.

Joseph Goebbels (1897-1945), minister van propaganda in nazi-Duitsland. Ingekort fragment uit Dagboeken 1939-1945. Vertaling Wim Sanders. Loeb, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden