Dagboekfragment: Gemaskerde Venetiaanse flirts

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het San Marco-plein in Venetië geschilderd door Canaletto, 1724. Beeld
Het San Marco-plein in Venetië geschilderd door Canaletto, 1724.Beeld

Venetië, 28 februari 1724

Maandag op de plaats van Sinte Marcus de grillen en potsen wesen sien. 's Avonds ben ik op een bal geweest. Onder andere waaren daar vier Venetiaanse aadelijke dames die seer wel dansten. De eerste heete Luca, dese was seer kostelijk gekleed dog ongemaskerd. De tweede heete van haar selve Giovanelli, deese was seer fraaij en met een oud man getrouwt. De derde heete meede Giovanelli, zijnde weduwe. De vierde, suster van de voorgaande, meede Giovanelli genaamt, weduwe van een heer Bonvicino, deese was ooverkostelijk en gemaskert.

Wandelende 's morgens op de plaats van San Marco wierd sij voor een vreemde princesse aangesien, verseld werdende van ses gemaskerde heeren ieder met een goede stok voorsien. Sij mij siende, sprak mij aan, seggende, 'Hoe mijn heer, kent gij mij niet? Voorleede vrijdag kende gij mij beter.'

Ik kon onmoogelijk bedenken wie sij was, maar soo gaauw sij 's avonds hier in dit geselschap in het selve gewaat kwam, nam sij haar masque af, mij vraagende of ik haar nu beeter kende, waarop ik andwoorde 'Jaa'.

Sij was ten eenemaal in het goud-laaken, zijnde de borst van het rijglijf volkoomen met diamanten beset, alsoo was ook de ceinture om haar middel. Haar hals en armen waren seer met juweelen behangen, haar hoofd met eedle gesteentens vercierd, soodat alwat men aan haar sag goud, paerlen en diamanten was.

Jan Alensoon (1683-1769), Leidse jurist en zanger. Ingekort fragment uit Met trekschuit en draagstoel; red. Helen H. Metzelaar. Verloren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden