Dagboekfragment: Charles Darwin beleeft een aardbeving

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Een foto uit 1960, toen Valdivia wederom getroffen werd door een aardbeving. Beeld anp
Een foto uit 1960, toen Valdivia wederom getroffen werd door een aardbeving.Beeld anp

Chili, 20 februari 1835

Deze datum is gedenkwaardig in de annalen van Valdivia, en wel door de zwaarste aardbeving die de oudste bewoner zich kan herinneren. Ik was toevallig aan de wal en lag in een bos uit te rusten. De aardbeving kwam heel plotseling en duurde twee minuten - alleen leek het veel langer.

De grond onder me schudde. Het was iets als de deining van een schip op een kleine kruisstroom, of als wat men voelt als men over dun ijs schaatst, dat doorbuigt onder het gewicht van het lichaam.

Kapitein FitzRoy en de officieren waren tijdens de aardbeving in de stad, en daar was het erger, want hoewel de huizen - die van hout zijn - niet omvielen, werden ze zo hevig geschud dat de planken kraakten en rammelden.

De mensen renden in paniek naar buiten. Ik ben ervan overtuigd dat door deze bijverschijnselen die afschuw van aardbevingen ontstaat bij allen die de gevolgen hebben gezien en ervaren. Binnen het woud was het een hoogst interessant, maar geenszins schrikwekkend verschijnsel.

Het getij werd er merkwaardig door beïnvloed. De grote schok deed zich voor toen het laagwater was, en een oude vrouw die op het strand was geweest, vertelde me dat het water heel snel, maar niet met grote golven, naar de hoogwaterlijn rees, en daarna weer even snel terugkeerde naar het juiste peil; dat werd bewezen door de strook nat zand.

Charles Darwin (1809-1882), Britse natuuronderzoeker. Ingekort fragment uit De reis van de Beagle. Vertaling Tinke Davids. Atlas, 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden