Dagboek, thrillers, poëzie en meer

En we konden het niet laten u hier ook nog te wijzen op andere interessante, leerzame, vrolijk makende en anderszins fijne net verschenen titels.

Klein is het, het boekje 1914 - Een kleine geschiedenis van Bert Bukman (Prometheus/Bert Bakker; euro 12,50) . De geschiedenis van het eerste jaar van WO I wordt per maand verteld, aan de hand van belevenissen van direct betrokkenen als Winston Churchill, Franz Ferdinand en suffragette Emmeline Pankhurst. Uit het hoofdstuk Juni: 'Dan valt Sophie opzij, op de schoot van haar man. Een lijfwacht op de treeplank, die denkt dat ze van schrik is flauwgevallen, hoort Franz Ferdinand zijn laatste woorden spreken, die de komende dagen door het hele rijk zullen weerklinken: 'Sophie, Sophie, niet sterven. Blijf leven voor onze kinderen!''

En ik had naar China willen reizen zo,/ maar moest er helaas uit in Almelo, met dit distichon van Willem Wilmink opent De trein schrijft liedjes van verlangen, een bloemlezing van Nederlandse treingedichten, samengesteld door Henny Vrienten (Rainbow Essentials; euro 12,50). Het fraai gebonden bundeltje, mét leeslint, biedt tegen de honderdvijftig gedichten, van het stoomtijdperk tot de Thalys en van Piet Paaltjens tot Martin Bril. Deze is van Hugo Claus: De weerschijn in het raam/ van de sneltrein waait/ langs dorre gewesten/ langs verkoolde bossen/ langs ons.

Dik zevenhonderd pagina's telt Ik ben pelgrim, het ambitieuze thrillerdebuut van de ervaren Britse scenarioschrijver en journalist Terry Hayes (Bruna; euro 19,95). Een slimme, eenzame spion moet een 'mega-aanslag' door een minstens zo slimme islamitische terrorist zien te voorkomen. De motto's voorin het boek ontleende Hayes aan John le Carré en Raymond Chandler.

D e grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis heet het: de kaping door de nazi's van minstens honderdduizend kilo goud uit De Nederlandsche Bank, waarvan maar een klein deel na de oorlog is gerestitueerd. Thrillerschrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen verwerkte deze nog altijd onopgeloste affaire in zijn nieuwe thriller Fout goud (Cargo; euro 19,90), waarin ook fans opduiken van de zwarte weduwe Florrie Rost van Tonningen.

'Vroeg op. Lees artikel over de Parijse Commune van honderd jaar geleden. Ruk mijzelf af op handen en voeten op de grond. Steek een stompje sigaar in mijn reet. Deed het nog nooit zo. Liet me altijd door meiden zo aftrekken.' Het Jan Wolkers Dagboek 1971 is verschenen (De Bezige Bij; euro 18,50), het jaar waarin Wolkers een week op Rottumerplaat zat voor de VARA-radio. Het is het achtste dagboekdeel in een onregelmatig verschijnende serie. Karina Wolkers schreef het voorwoord.

Op 25 juli 2012 stierf schrijfster/ontwerpster/musicus Bibian Harmsen, de vrouw van gitarist en componist Klaas ten Holt. Over haar dood en zijn leven na haar dood schreef Ten Holt blogs en columns in Het Parool, die nu zijn gebundeld in De complete weduwnaar (Podium; euro 19,95).

Je kon erop wachten, op de 'enige echte geautoriseerde biografie van voetballegende John de Wolf', maar nu ligt hij er. DE WOLF, JOHN, is geschreven door/met Jeroen Siebelink, en zoals dat hoort bij kloeke boeken over voetballegendes kijkt het onderwerp je vanaf de cover min of meer dreigend aan. Uitgeverij Nieuw Amsterdam heet voor deze ene keer NwR'dam; euro 19,95.

Tegelijk met de Nederlandse première van de film 12 Years a Slave verscheen de vertaling van het gelijknamige boek van Solomon Northup uit 1853. Opgedragen aan Harriet Bee- cher Stowe, die een jaar eerder De hut van oom Tom had geschreven. Misschien dat daarom dit autobiografische relaas van een New Yorker die na een ontvoering verkocht werd als slaaf nooit zo'n bekendheid verwierf. Beeldend en met opvallende beheersing beschrijft Northup in 12 jaar slaaf (Atlas Contact; euro 19,99) de rechteloosheid van de slaven en de fysieke en mentale wreedheden van de slavenhouders. 'Het zou een opluchting zijn als ik het hierna volgende tafereel stilletjes kon overslaan.'

'De lunch op het bovendek van het schip was zo mogelijk nog smeriger dan het diner. Het enige wat erger is dan normaal bejaardeneten is Brits bejaardeneten.' In Arctisch dagboek, het Boekenweekessay 2014 (CPNB; euro 2,50), beschrijft Jelle Brandt Corstius zijn ervaringen aan boord van het cruiseschip Discovery in de Witte Zee. Geen gezellig reisverslag: 'Alleen zijn, behalve in mijn raamloze hut, was onmogelijk in de vier dagen die volgden. Van boord kon ik niet, en ik kon moeilijk zeggen dat ik echt weer verder moest naar een of andere belangrijke vergadering. Er waren vijfhonderd passagiers aan boord, en ze bleken allemaal met mij te willen praten. Of eigenlijk niet met mij, maar met Jelle van de televisie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden