Dagboek: Bittere kou en sneeuwhopen tot schouderhoogte

Norwich, 7 februari 1784.

Norwich Castle, Norfolk, 1784. Beeld Tate
Norwich Castle, Norfolk, 1784.Beeld Tate

Ontbijt, en daarna grotendeels 's morgens thuis. Diepe sneeuw en bittere kou. Omstreeks 11 uur met mevrouw Davy, Betsy en Nancy in de koets naar Lenwade Bridge en Norwich, waar ik morgen in de kathedraal moet prediken.

Er waren vier paarden nodig, in verband met de diepe sneeuw. Gode zij dank arriveerden we omstreeks 2 uur veilig in Norwich. We waren genoodzaakt een omweg te maken want de sneeuw was zeer diep, vooral op de France Green, zonder een karrespoor te zien.

Gezien het gevaar waren we doodsbang op de Green. Zelfs met vier paarden hadden we het zeer moeilijk. Op sommige plaatsen reikte de sneeuw haast tot hun schouders. Op de grote weg ging het beter.

Nabij Lynn was de sneeuw nog dieper, en de weg was haast onbegaanbaar. Will vergezelde ons te paard tot Norwich. Gezamenlijk gebruikten we de maaltijd in The King's Head, waar we de rest van de middag doorbrachten.

De koetsier van de Lenwade-koets betaalden we 3 shilling. Vier logeplaatsen voor de toneelvoorstelling vanavond kostten ons 12 shilling.

Norwich Street en Market Place waren één ijsvlakte, heel gevaarlijk, ook voor de koetsen.

Om 6 uur gingen we naar de schouwburg, die ongewoon vol was, in verband met de liefdadigheidsinzameling voor de armen van Norwich. We zagen As You Like It en de klucht Rosina.

James Woodforde (1740-1803), Anglicaanse geestelijke.
Ingekort fragment uit The Diary of a Country Parson, 1758-1802.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden