Dagboek Anne Frank is echt, openlijk twijfelen mag niet

De authenticiteit van het dagboek van Anne Frank mag niet in het openbaar in twijfel worden getrokken. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank woensdag bepaald in een zaak van de Anne Frank Stichting in Amsterdam en het Anne Frank Fonds in Bazel tegen een tweetal revisionisten, de Fransman Robert Faurisson en...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In een door hen in 1991 geschreven werk noemen zij het dagboek een falsificatie. Het boekje, Het 'Dagboek' van Anne Frank: een kritische benadering, mag niet meer in Nederland worden verspreid, aldus het vonnis. De auteurs beweren dat de vader van Anne, Otto Frank, het dagboek na de oorlog heeft geschreven. Volgens hen bevat het dagboek een aantal tegenstrijdigheden en zou onderduiken in het Achterhuis onmogelijk zijn geweest. Verder stellen zij dat de schrijfstijl en het handschrift van Anne Frank te volwassen zijn.

De rechtbank vindt het ontkennen van de echtheid van het dagboek en de beschuldiging van literair bedrog aan het adres van Otto Frank beledigend en kwetsend voor joden, de Anne Frank Stichting en het Anne Frank Fonds.

Aanvallen op de authenticiteit van het dagboek zijn eerder aanleiding geweest voor juridische procedures in Duitsland. Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) rekende in 1986 in een studie af met de bewering dat het dagboek niet echt was. Daarvoor werd door het Gerechtelijk Laboratorium handschriftvergelijkend en documenttechnisch onderzoek verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden