Dagbladunie heeft in geheim afspraak met FD

De Dagbladunie en Het Financieele Dagblad blijken een overeenkomst gesloten te hebben die het de kranten NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad verbiedt om speciaal voor het bedrijfsleven bestemde bijlages te maken....

FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Die afspraak blijkt uit een van de voetnoten van het bidbook, het document dat Reed Elsevier aan achttien kandidaat-kopers van de Dagbladunie heeft toegezonden. Het bestaan van de overeenkomst wordt bevestigd door de directie van Het Financieele Dagblad. Bij NRC Handelsblad kon vrijdag geen commentaar worden verkregen op de opmerkelijke overeenkomst, die neerkomt op een inperking van de redactionele vrijheid.

Het Engelstalige bidbook, dat 52 pagina's en zeven bijlages telt, begint met een uitvoerige beschouwing over de algemene toestand van de Nederlandse krantenmarkt, hoofdzakelijk stoelend op algemeen bekende gegevens van de branche-organisatie Cebuco. In het tweede deel komen de bezittingen van de Dagbladunie aan de orde en krijgen de Cebuco-cijfers gezelschap van de bedrijfsgeheimen. En het zijn pas de voetnoten waarin saillante details aan de orde komen.

Eveneens in een voetnoot wordt ingegaan op een ander mogelijk heet hangijzer bij de verkoop van Dagbladunie. Het bedrijf heeft circa 220 miljoen gulden geïnvesteerd in een nieuwe drukkerij, die 'erg dichtbij' het traject van de Betuwelijn komt te liggen. Dat is het geval wanneer gekozen wordt voor de zogeheten 'kortsluitroute', die hoogstwaarschijnlijk ook de voorkeur krijgt. 'De directie van de Dagbladunie heeft juridische stappen genomen om zijn positie veilig te stellen', zo stelt ABN Amro in het bidbook.

Kopers die hadden gedacht geld te kunnen uitsparen door eigen produkten voortaan op de drukkerij van de Dagbladunie te laten vervaardigen, komen overigens bedrogen uit. Op dit moment wordt de capaciteit van de Dagbladunie-drukkerij voor 98 procent benut.

Het bidbook geeft enig inzicht in de prestaties van de afzonderlijke kranten. Zo heeft het Algemeen Dagblad de omzet in de eerste zes maanden van 1995 zien toenemen tot 115,5 miljoen gulden, een stijging met 4 miljoen gulden ten opzichte van dezelfde periode in 1994. NRC Handelsblad zag de omzet relatief sterker toenemen: met 3,5 miljoen tot 92,9 miljoen.

Over het Algemeen Dagblad wordt opgemerkt dat, na de neerwaartse trend van 1991 en 1992, een extra marketing-inspanning is geleverd en een restyling is doorgevoerd. 'Die zal dit jaar voltooid zijn.' De neerwaartse trend is in 1993 en 1994 doorbroken, zo heet het. Maar daar wordt aan toegevoegd dat 'de effectiviteit van het veranderingsproces op de lange termijn moet worden geëvalueerd op een later tijdstip.'

Voor de Dagbladunie als geheel geldt dat de winst in de eerste helft van dit jaar bijna 23 miljoen gulden bedroeg, ruim twee miljoen minder dan in de eerste zes maanden van 1994. De lichte daling houdt verband met een boekverlies van 4,7 miljoen gulden op de verkoop van onroerend goed, een incidentele tegenvaller.

Een betere indicatie voor de dagelijkse gang van zaken is het bedrijfsresultaat, dat vorig jaar bijna 77 miljoen gulden bedroeg. In de eerste zes maanden van dit jaar verdiende de Dagbladunie ruim 43,6 miljoen verdiend, een stijging met 3,6 miljoen ten opzichte van de eerste zes maanden van 1994.

De inkomsten zijn vrijwel gelijk verdeeld over advertenties en oplage-inkomsten, die respectievelijk 47,8 en 49,5 procent opleverden. Het leeuwedeel van de oplage-inkomsten zijn terug te voeren op abonnementen; de losse verkoop draagt nog geen 7 procent bij. Het resterende bedrag is terug te voeren op onder meer drukopdrachten.

In vergelijking met eind 1994 ziet de jongste balans van de Dagbladunie, die van 30 juni van dit jaar, er duidelijk fraaier uit. Naast de injectie van nieuw eigen vermogen door Reed Elsevier (van 37 miljoen naar 58 miljoen gulden), zijn ook de kortlopende schulden teruggebracht (van 124 naar 113 miljoen) en is het werkkapitaal opgevoerd van 1 naar 13 miljoen.

Over het personeel wordt opgemerkt dat er bij Dagbladunie vorig jaar in totaal 1704 full-time arbeidsplaatsen waren, vervuld door bijna 1900 werknemers. De individuele omzet per arbeidsplaats komt daarmee uit op 309 duizend gulden. Ook worden de Dagbladunie-werknemers aangeprezen vanwege hun geringe ziekteverzuim: slechts 3,9 procent, ruim onder het landelijke gemiddelde van meer dan 6 procent.

Met 1704 arbeidsplaatsen is Dagbladunie net iets kleiner dan concurrent PCM (1907 banen) en beduidend kleiner dan De Telegraaf (4100) en Wegener (4626). Ook qua omzet komt Dagbladunie met 528 miljoen achter de andere drie: PCM (586), Wegener (890) en De Telegraaf (1093 miljoen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden