Dagagenda

Pop..

London Calling Op het London Calling-festival in het Amsterdamse Paradiso spelen vrijdag The Futureheads, My Latest Novel en Dirty Pretty Things. Op zaterdag Mystery Jets en The Kooks. Paradiso, tel. 020 6264521.

Expositie

Juul Kraijer Binnen de gehele tekenkunst met gemak te herkennen: de gracieuze, kalligrafische tekeningen van Juul Kraijer (1970). Niet alleen vanwege de dunne lijnvoering, maar ook door de consequente onderwerpkeuze: vrouwen. Den Haag, Gemeentemuseum, tel. 070-3381111.

Clubs

Amsterdam Club 11: (22.30-4u) Red Hot met dj's Sterac Electronics en max 404; zaterdag (22.30-4u) Is the new... met The MFA, dj's Richard Parker en Radar.

Amsterdam Hotel Arena: (22-4u) Versch met dj's Jesse Voorn, Paul Jay, e.a.

Rotterdam Off Corso: (23-5u) Profiles met dj's Chris Liebling, Brian Sanhaji, Stephan & Vincent De Wit e.a.

Utrecht Ekko: (23-4u) Full spectrum met dj's Bart Skils, Nuno dos Santos, Elephant Sounds, djinxx.

Dans

Temtapsi Island door Hans Hof Ensemble gaat over de bijzondere relatie tussen twee vrouwen en een broer, alledrie gefascineerd door Kill Bill. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Grand Theatre, tel. 050-3140550).Meer: volkskrant.nl/kunsttips

Bioscoop

Door Jan Pieter Ekker

Ice Age 2: The Meltdown (Carlos Saldanha). Geslaagd vervolg op de kaskraker uit 2002. Dit keer gaan de morsige mammoet, de slissende luiaard en de dubbelhartige sabeltijger op de loop voor smeltend ijs. Het water, de lava en het vuur zijn niet van echt te onderscheiden. De vachten van de beesten zijn nóg zachter en pluiziger. (Nederlandse versie in 111 zalen; originele versie in 78 zalen)

Capote (Benett Miller). Sober portret van de schrijver Truman Capote. Hij komt gedurende zijn werkzaamheden aan de roman In Cold Blood (1966) tot het besef dat het succes zijn onschuld en integriteit opvreet. (in Tuschinski Amsterdam en Louis Hartlooper Complex Utrecht)

Tsotsi (Gavin Hood). Indringend portret van een 19-jarige zwarte crimineel die opgroeide in een rioleringsbuis bij Johannesburg. Plotseling moet hij een baby opvoeden. Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. (in 15 zalen)

The Sun (Aleksandr Sokoerov). Derde deel van reeks portretten van dictators. Na Hitler en Lenin is ditmaal de Japanse keizer Hirohito aan de beurt. Aan de top van de hiërarchie blijken zich vooral schertsfiguren op te houden. (in Filmmuseum Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lux Nijmegen en Lantaren/Venster Rotterdam)

Brokeback Mountain (Ang Lee). Regisseur Ang Lee speelt met de conventies van de western in zijn film over de geheime liefdesrelatie van twee stoere kerels uit Wyoming. Peilloos verdriet en onvervulde verlangens worden tastbaar. (in 43 zalen).Meer: cinema.nl/aanbevolen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden