Dagagenda

Door Jan Pieter Ekker..

Film
Lust, Caution (Ang Lee). In een rustig tempo ontvouwt grootmeester Ang Lee een zonderlinge, maar onontkoombare romance tussen een collaborateur en een lid van een verzetsgroep, in Shanghai en Hongkong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het festival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. (in 16 zalen)

Film
Nightwatching (Peter Greenaway). Het ontstaansproces van de Nachtwacht, Rembrandts wereldberoemde schuttersstuk, is het uitgangspunt voor een rijke bespiegeling over kunst, liefde, verlies en verraad, waarbij regisseur Peter Greenaway als bonus een onvervalst moordmysterie opdient. (in 6 zalen)

Film
Gone Baby Gone (Ben Affleck). In het regiedebuut van acteur Ben Affleck gaan twee detectives op zoek naar een verdwenen meisje. Het resultaat is eerder een ingetogen geregisseerde studie naar moraal vol verrassende wendingen dan een simpele hard-boiled detective. (in 21 zalen)

Film
Hallam Foe (David MacKenzie). Boekverfilming over een fantasierijke puber die een even kinderlijke als brutale pose kan aannemen. Jamie Bell, bekend als de balletjongen Billy Elliot, overtuigt in de hoofrol. (in 9 zalen)

Film
Away from Her (Sarah Polley). Fiona en Grant zijn al veertig jaar samen, maar als zij Alzheimer krijgt, brengt hij haar toch naar een verzorgingstehuis. Sobere, sterke debuutfilm van actrice Sarah Polley. (in 7 zalen)

Film
Investigation (Iglika Triffonova). Ongewone, detailrijke politiethriller over een vrouwelijke rechercheur in een vastgelopen moordzaak. De grootste troef van de Bulgaarse zijn de twee hoofdrolspelers, elk zo complex dat ze evenzeer tot onderzoek uitnodigen als de moordzaak zelf. (in 4 zalen)

Film
Lady Chatterley (Pascale Ferran). Sensuele verfilming van een onbekendere versie van D.H. Lawrence’s klassieke schandaalroman Lady Chatterley’s Lover. Fraaie rol van Marina Hands als de ontluikende Constance. (in 10 zalen)

Film
Enchanted (Kevin Lima). Ode aan en parodie op de geschiedenis van animatiestudio Disney. Een geanimeerde prinses verandert in een meisje van vlees en bloed en belandt in de echte mensenwereld waar ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet bestaat: New York anno nu, met neonverleidingen en echtscheidingen. (Nederlandse versie in 81 zalen; originele versie in 15 zalen)

Film
4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceau¿sescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers; de onderlinge solidariteit wordt er alleen maar groter door. Op het festival van Cannes bekroond met de belangrijkste prijs: de Gouden Palm. (in 13 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden