Dagagenda

Kleinkunst..

Hommage aan tekstdichter George Groot, met medewerking van Jenny Arean, Lucretia van der Vloot, Doris Baaten, Maaike Martens, Nilgün Yerli, Droog Brood, Adelheid Roosen en Haye van der Heijden. Amsterdam, De Kleine Komedie, tel. 020 6240534

Exposities

Leven als een dandy Oscar Wilde was er een, de dichter Lord Byron ook, net als Marcel Proust, Louis Couperus en Salvador Dalí. Alle vijf behoren ze tot het haast uitgestorven beroep van dandy - hoewel David Beckham en P-Diddy naar het schijnt het imago van de dandy hebben vernieuwd. In Den Haag een vermakelijk overzicht van het dandyisme. Den Haag, Museum Mesdag, geopend: di t/m zo 12-17u. Tel. 070-3621434.

Harmony 2 'Photoshoprealist' Eberhard Havekost overtuigt met zijn schilderijen; hij dwingt je met zijn effecten beter te kijken naar de vele gezichten die de werkelijkheid heeft. Amsterdam, Stedelijk Museum CS (Oosterdokskade), dagelijks 10-18u. Tel. 020-5732737.

Kubisme Het kubisme zorgde binnen de kunst van 1913 voor een revolutionaire omwenteling. De vierde presentatie uit de Triton Foundation. Den Haag, Gemeentemuseum, Geopend: di t/m zo 11-17u. Tel. 070-3381111.Meer: volkskrant.nl/kunsttips

Bioscoop

Door Jan Pieter Ekker

Capote (Benett Miller). Sober portret van de schrijver Truman Capote. Hij komt gedurende zijn werkzaamheden aan de roman In Cold Blood (1966) tot het besef dat het succes zijn onschuld en integriteit opvreet. (in Tuschinski Amsterdam en Louis Hartlooper Complex Utrecht)

Tsotsi (Gavin Hood). Indringend portret van een 19-jarige, zwarte crimineel, die opgroeide in een rioleringsbuis bij Johannesburg. Plotseling moet hij een baby opvoeden. Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. (in 15 zalen)

The Sun (Aleksandr Sokoerov). Derde deel van reeks portretten van dictators. Na Hitler en Lenin is ditmaal de Japanse keizer Hirohito aan de beurt. Aan de top van de hiërarchie blijken zich vooral schertsfiguren op te houden. (in Filmmuseum Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lux Nijmegen en Lantaren/Venster Rotterdam)

Brokeback Mountain (Ang Lee). Regisseur Ang Lee speelt met de conventies van de western in zijn film over de geheime liefdesrelatie van twee stoere kerels uit Wyoming. Peilloos verdriet en onvervulde verlangens worden tastbaar. (in 43 zalen)Meer: cinema.nl/aanbevolen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden