Dagagenda

Door Jan Pieter Ekker..

Door Jan Pieter Ekker

Film
Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat onder valse voorwendselen de prostitutie is ingelokt. Huiveringwekkende gangsterfilm annex familiedrama, met sterke rollen van Viggo Mortensen, Vincent Cassel en Armin Mueller-Stahl. (in 7 zalen)

Film
4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceau¿sescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers; de onderlinge solidariteit wordt er alleen maar groter door. Kreeg in Cannes de Gouden Palm. (in 13 zalen)

Film
Tussenstand (Mijke de Jong). Ontluisterende schets van twee veertigers (Elsie de Brauw en Marcel Musters) die denken hun scheiding netjes op te lossen. Eigenbelang en ijdelheid voeren de boventoon. (in 6 zalen)

Film
The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waargebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse glossy Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen. De Amerikaanse filmmaker annex beeldend kunstenaar Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie. (in 12 zalen)

Film
Alles is liefde (Joram Lürsen). Sprankelende, trefzekere variatie op Love Actually, met het oer-Hollandse Sinterklaasfeest als verbindende factor. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs als Carice van Houten en heel veel bekende Nederlanders – van Wendy van Dijk tot Paul de Leeuw, van Thomas Acda tot Chantal Janzen. Trok al meer dan 1 miljoen bezoekers. (in 81 zalen)

Film
Lust, Caution (Ang Lee). In een rustig tempo ontvouwt grootmeester Ang Lee een zonderlinge, maar onontkoombare romance tussen een collaborateur en een lid van een verzetsgroep, in Shanghai en Hongkong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het festival van Venetië werd de productie bekroond met de Gouden Leeuw. (in 16 zalen)

Film
Nightwatching (Peter Greenaway). Het ontstaansproces van de Nachtwacht, Rembrandts beroemde schuttersstuk, is het uitgangspunt voor een rijke bespiegeling over kunst, liefde, verlies en verraad, waarbij regisseur Peter Greenaway de bezoeker als bonus trakteert op een onvervalst moordmysterie. (in 6 zalen)

Film
Gone Baby Gone (Ben Affleck). In het regiedebuut van acteur Ben Affleck gaan twee detectives op zoek naar een verdwenen meisje. Het resultaat is eerder een ingetogen geregisseerde studie naar moraal vol verrassende wendingen dan een simpele hard-boiled detective. (in 21 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden