Dagagenda

Film..

Door Jan Pieter Ekker

Door Jan Pieter Ekker

Gone Baby Gone (Ben Affleck). In het regiedebuut van acteur Ben Affleck zoeken twee detectives een meisje. Het resultaat is eerder een ingetogen geregisseerde studie naar moraal vol verrassende wendingen dan een simpele hardboiled detective. (in 22 zalen)

Hallam Foe (David MacKenzie). Boekverfilming over de fantasierijke puber Hallam Foe die een kinderlijke en brutale pose kan aannemen. Jamie Bell, bekend als de balletjongen Billy Elliot, overtuigt in de hoofrol. (in 10 zalen)

Away from Her (Sarah Polley). Fiona en Grant zijn al veertig jaar samen, maar als zij Alzheimer krijgt, brengt hij haar toch naar een verzorgingstehuis. Sobere, sterke debuutfilm van actrice Sarah Polley. (in 7 zalen)

Investigation (Iglika Triffonova). Ongewone thriller over een vrouwelijke rechercheur belast met een vastgelopen moordzaak. De grootste troef zijn de twee hoofdrolspelers, zo complex dat ze net zo tot onderzoek uitnodigen als de moordzaak zelf. (in 3 zalen)

Lady Chatterley (Pascale Ferran). Sensuele verfilming van minder bekende versie van D.H. Lawrence’s schandaalroman Lady Chatterley’s Lover. Met een fraaie rol van Marina Hands als de ontluikende Constance. (in 11 zalen)

Enchanted (Kevin Lima). Ode aan én parodie op de geschiedenis van animatiestudio Disney. Een geanimeerde prinses verandert in een meisje van vlees en bloed en belandt in de echte wereld waar ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet bestaat: in New York. Met neonverleidingen en echtscheidingen. (Nederlandse versie in 87 zalen; originele versie in 45 zalen)

De schat van de tempelridders II (Giacomo Campeotto). Nadat ze in de De schat van de Tempelridders (2006) al de Ark des Verbonds hadden opgespoord, komen de hoogblonde 14-jarige Katrine, de sterke Mathias, de slimme Nis en zijn bijdehante zusje Fie in het vervolg op het spoor van de heilige graal, de kelk waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal. (in 9 zalen)

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat onder valse voorwendselen de prostitutie is ingelokt. Huiveringwekkende gangsterfilm annex familiedrama, met sterke rollen van Viggo Mortensen, Vincent Cassel en Armin Mueller-Stahl. (in 10 zalen)

4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceau¿sescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers; de onderlinge solidariteit wordt er alleen maar groter door. Op het festival van Cannes bekroond met de belangrijkste prijs: de Gouden Palm. (in 12 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden