Dagagenda

Dans..

Julidans In de Stadsschouwburg Amsterdam begint vanavond de zestiende editie van Julidans. Openingsvoorstelling is Umwelt van Maguy Marin, die een (boze) kijk op de wereld geeft aan de hand van het werk van Beckett. In de Melkweg begint tegelijkertijd het eigenzinnige festival FreshDance, met solo’s van jonge choreografen. Julidans biedt voorts voorstellingen van Constanza Macras (Argentinië), Emio Greco & Pieter C. Scholten, Yasmeen Godder, Krisztina de Châtel, Wen Hui, workshops, films, een kinderbal in het Vondelpark en nagesprekken. Amsterdam, Stadsschouwburg, 27 juni t/m 8 juli, www.julidans.nl.

Beeldende kunst

The Falling Eye In haar zinsbegoochelende video’s vertelt Saskia Olde Wolbers wonderlijke verhalen. Over een onder water levende wasmachineverkoopster of een actrice verslaafd aan zwammen. Haar wereldwijd bejubelde video’s zijn te zien in het Stedelijk Museum CS in Amsterdam. Tot en met 24 september. www.stedelijk.nl

This is America Zeventien hedendaagse westerse kunstenaars, onder wie Aernout Mik, Tom Sachs, Lucy Orta en Guerrilla Girls, geven in This is America in het Centraal Museum in Utrecht hun visie op de dominantie van de Verenigde Staten op het gebied van de media en massacultuur. Utrecht, Centraal Museum (Nicolaaskerkhof 10), t/m 7 oktober; 11-17u. Tel. 030-2362362

Bioscoop

Door Ronald Ockhuysen

Cars (John Lasseter) Vermakelijke animatiefilm over een jonge racewagen die denkt dat alles draait om winnen en roem. Als hij tijdens een dwaaltocht in een afgelegen dorp belandt, moet hij zijn arrogante houding aanpassen. Dan sluipt ook de moraal de film binnen: het is beter te onthaasten dan te scheuren. (in 214 zalen)

Vers le sud (Laurent Cantet). Intelligent geregisseerd drama over drie vrouwen die aan het einde van de jaren zeventig in Haïti seks kopen bij lokale mannen. De paradijselijke beelden contrasteren met de pijn die na de onvermijdelijke cultuurbotsing loskomt. (in zes zalen)

L’ivresse du pouvoir (Claude Chabrol). Isabelle Huppert speelt op magistrale wijze een onderzoeksrechter die op het hoogste niveau de fraude bestrijdt. Hoe onkreukbaar is zij zelf? (in vijf zalen)

Langer licht (David Lammers). Indringende schets van een moeizame relatie tussen een vader en een zoon. In Amsterdam-Noord verwerken beiden op eigen wijze een traumatische gebeurtenis. (in 7 zalen)

Ballets russes (Daniel Geller en Dayna Goldfine). Documentaire over twee dansgroepen, die in de vorige eeuw tot de wereldtop behoorden. Met fraai archiefmateriaal en opvallend krasse knarren, die verhalen over tournees per autobus en trein, en optredens in verre oorden. (in 5 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden