Dagagenda;Film

Theater..

Door Jan Pieter Ekker

Lichtvoetig Ik ben weg is een nieuw toneelstuk van Ger Thijs (tekst en regie), door Het Toneel Speelt. Met Mark Rietman en Peter Blok als kunstbroeders die elkaar na jaren weer ontmoeten en herinneringen ophalen. Vriendschap even scherp als lichtvoetig ontleed. Arnhem, Schouwburg.

Pop
Amsterdam Lifesavas in de Melkweg.

Pop
Den Haag Gert Vlok Nel in het Paard van Troje.

Pop
Groningen Rose in Vera.

Pop
Nijmegen Dr. Bibber en Vernaggelkramp in Merleyn.

Pop
Rotterdam Michael Bubblé in Ahoy’.

Pop
Utrecht Dark Tranquility, Soilwork e.a. in Tivoli Oudegracht.

Film
Door Jan Pieter Ekker

Film
Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Nuri Bilge Ceylan op kleine voorvallen. Grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins, iets op de achtergrond. (in 7 zalen)

Film
Transe (Theresa Villaverde). Aangrijpend portret van een Russische gelukszoekster die terechtkomt in de wereld van de vrouwenhandel. Met een fraaie hoofdrol van Ana Moreira en schitterende, impressionistische beelden. Dromerig en poëtisch, bikkelhard en onontkoombaar. (in Filmmuseum Amsterdam)

Film
The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waar gebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen. Aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie. (in 14 zalen)

Film
Belle toujours (Manoel de Oliveira). Manoel de Oliveira’s eerbetoon aan Belle de jour, de klassieker van Luis Buñuel. De Oliveira geeft zijn eigen draai aan de geschiedenis. Een toevallige ontmoeting tussen Henri Husson (opnieuw gespeeld door Michel Piccoli) en Séverine Serizy (niet Catherine Deneuve, maar Bulle Ogier) levert stof voor een plagerig spel tussen de twee oude bekenden. (in Filmmuseum Amsterdam en Haags Filmhuis)

Film
Ratatouille (Brad Bird). Animatiefilm over een rat die chef-kok wil worden. (Nederlands gesproken versie in 105 zalen; originele versie in 37 zalen)

Film
Hairspray (Adam Shankman). Hairspray is een bewerking van de succesvolle Broadway-musical en geïnspireerd op de film die cultregisseur John Waters in 1988 maakte met Ricky Lake en Divine in de hoofdrollen. Destijds een subversief feestje, in de nieuwe versie een vrolijke ode aan de gedachte dat iedereen te allen tijde zijn droom moet najagen. (in 73 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden