Dag zonder echte verliezers, met pal staande euro

Stemming

Op de Europese beurzen was er vrijdag geen vuiltje aan de lucht. Vrijwel zonder uitzondering sloten ze de week af met ruime winsten. Positieve cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid stuwden de beurzen omhoog.

undefined

Indices

In Amsterdam sloot de AEX vrijdag 0,56 procent hoger, met een slot van 413,26 punten. Gedurende de dag noteerde de belangrijkste Nederlandse beursgraadmeter zelfs even 413,28 punten, de hoogste piek in 2014. De Midkap won 0,75 procent en kwam tot een slot van 672,83 punten. In Londen won de beurs 0,66 procent, tegen winsten van 0,71 procent voor Parijs en 0,40 procent in Frankfurt. In New York stond de Dow Jones een uur voor sluiting op een nipt verlies van 0,01 procent met 15.077,24 punten. In Tokio verloor de Nikkei 0,01 procent.

undefined

Winnaars

De meteoor aan het AEX-firmament was vrijdag KPN. Het telecombedrijf maakte een koerssprong van bijna 5 procent en voerde daarmee de vrijdagse lijst van winnaars aan op de Amsterdamse beurs. Volgens volgers van het bedrijf zou de winst te maken hebben met het vertrouwen in de markt dat KPN de Duitse dochter E-plus eindelijk zal weten te slijten aan het Spaanse Telefónica. Ook Unibail Rodamco (2,04 procent), ASML (1,6 procent) en Corio (idem) kenden een prima dag.

undefined

Verliezers

Grote verliezers waren er vrijdag niet op de AEX, op één beursfonds na. Unilever verloor 1,39 procent en was daarmee de dissonant op de AEX. Op de Midkap sprong Imtech er in negatieve zin uit met een verlies van ruim 5 procent.

undefined

Euro

De renteverlaging van de Europese Centrale Bank van donderdag heeft vooralsnog weinig effect gesorteerd op de waarde van de euro. Vrijdagmiddag was de euro aan het eind van de Europese handelsdag 1,3640 dollar waard, terwijl de munt een dag eerder nog 1,3618 dollar noteerde. De renteverlaging van de ECB was mede ingegeven door de hoge stand van de euro, die nadelig is voor de Europese exportindustrie. De ECB hoopt met de renteverlaging de waarde van de euro te doen dalen ten opzichte van de dollar en andere belangrijke valuta. Een vat Amerikaanse olie zakte wel in prijs: tot 102,41 dollar, een daling van 0,1 procent. Een vat Brentolie werd ook goedkoper: 0,2 procent, met een slotstand van 108,59 dollar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden