Dag van massale straatgevechten in Caïro

AMSTERDAM - Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Hosni Mubarak zijn woensdag op het Tahrir-plein in Caïro met elkaar slaags geraakt. Sommige aanhangers van Mubarak gingen zelfs op hun paard of kameel de tegenstanders te lijf. Beide partijen bekogelden elkaar met stenen en lege flessen en sloegen elkaar met stokken. Er viel één dode, zei het ministerie van volksgezondheid. Een militair kwam om toen hij van een viaduct viel. Zeshonderd mensen raakten gewond.

Beeld reuters

De knokpartijen tussen de aanhangers en de tegenstanders van Mubarak waren de eerste serieuze uitbraak van geweld sinds de protesten tegen de regering meer dan een week geleden begonnen. Het kwam tot de confrontaties nadat Mubarak dinsdagavond het Egyptische volk had toegesproken en gezegd tot september aan te blijven als leider van het land.

Drieduizend aanhangers
Woensdagmiddag braken volgens een fotograaf van AP rond de drieduizend aanhangers van Mubarak door een groep mensen heen die probeerde de massa op het Tahrir-plein te beschermen. De groep demonstranten had een menselijke keten gevormd. Voorstanders van Mubarak scheurden spandoeken kapot en gingen op de vuist met de actievoerders. Over en weer werd met stenen gegooid.

Op zeker moment kwam een kleine groep mannen op kamelen en paarden aangereden die de demonstranten op het plein met zwepen en stokken begon te meppen. Een aantal demonstranten trok de mannen uit het zadel om hen in elkaar te slaan.

Grote straatgevechten
Hierna sloegen de schermutselingen om in grote straatgevechten. Beide partijen trokken tegels uit de stoep of haalden stenen bij een bouwplaats nabij het plein om deze naar hun tegenstanders te gooien. Ook werd met brokken beton en met stokken gegooid, terwijl de strijdende partijen elkaar op het plein met machetes achterna zaten. Aanhangers van de regering gooiden vanaf daken met brandbommen en stenen, terwijl de menigte op de straat zich probeerde te beschermen met schotelantennes.

Het leger, dat eerder op de dag de twee partijen nog uit elkaar hield, greep niet in. De meeste militairen trokken zich terug in of naast hun pantservoertuigen en tanks. Sommige militairen schoten in de lucht om de woedende menigte tot kalmte te manen, maar de vechtpartijen gingen onverminderd door.

Een aantal anti-regeringsdemonstranten smeekte de militairen om in te grijpen, maar zij zeiden de opdracht te hebben gekregen om afzijdig te blijven. Mensen werd aangeraden naar huis te gaan. Veel demonstranten beschuldigden het leger ervan bewust de Mubarak-aanhangers op het Tahrir-plein te hebben toegelaten.

Grote menigte aanhangers
Het was de eerste keer dat de regering woensdag een grote menigte aanhangers op de been wist te krijgen. Ongeveer twintigduizend aanhangers van Mubarak hielden eerder op de dag een protestmars op de oever van de Nijl. De mars verliep vreedzaam en de demonstranten eisten een eind aan de demonstraties, omdat volgens hen de concessies die Mubarak heeft gedaan voldoende zijn.

Het Witte Huis veroordeelde woensdag het geweld. In een verklaring zei de perschef van het Witte Huis, Robert Gibbs, dat de Verenigde Staten 'diep bezorgd' zijn over het geweld. Gibbs herhaalde nog eens de Amerikaanse oproep aan alle partijen om de kalmte te bewaren.

Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld afp
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld ap
Beeld epa
Beeld reuters
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.