Dag van de waarheid begonnen: Schotse stembussen zijn open

Meer dan 2600 Schotse stembureaus openden vanochtend hun deuren. De Schotten stemmen vandaag over afscheiding van Groot-Brittannië.

Redactie
Een steunbetuiging aan de yes-campagne op een weg op de Buiten-Hebriden, een eilandengroep aan de westkant van Schotland. Beeld reuters
Een steunbetuiging aan de yes-campagne op een weg op de Buiten-Hebriden, een eilandengroep aan de westkant van Schotland.Beeld reuters

In sommige plaatsen stonden kiezers al te wachten voordat de bureaus om 08.00 uur opengingen. Het onderstreept de animo voor het referendum in Schotland.

De Schotten hebben zichzelf voor deze unieke gelegenheid vrijwillig een stemplicht opgelegd. Liefst 97 procent van de bevolking, een kleine 4,29 miljoen mensen, heeft zichzelf als kiezer geregistreerd. Ter vergelijking: bij de verkiezingen voor het Schotse parlement, drie jaar geleden, kwam slechts de helft van de kiezers opdagen bij de stembureaus.

Vrijwel iedereen die in Schotland woont en ouder is dan 15 jaar kan tot 23.00 uur Nederlandse tijd stemmen. Zodra de stembureaus dicht zijn, wordt er begonnen met stemmen tellen. De uitslag wordt morgen, vanaf 07.30 Nederlandse tijd, verwacht. De verantwoordelijke voor het tellen, Mary Pitcaithly, heeft volgens de BBC de einduitslag 'rond het ontbijt' beloofd. Welke kant het opgaat, kan eerder in de nacht blijken uit uitslagen van bepaalde districten of steden. Er zijn geen exitpolls.

Minibusjes
Campagnevoerders van beide kampen zullen op de verkiezingsdag van alles doen 'hun' kiezers daadwerkelijk naar de stembus te krijgen. Ze zetten auto's en zelfs minibusjes in. Sommige ja-activisten hebben de stembusgang omgedoopt tot 'the short walk to freedom', een wenk naar Nelson Mandela.

Wint het ja-kamp, dan wordt een project opgestart dat in 2016 moet resulteren in het afkondigen van de onafhankelijkheid. Daarvoor moeten de benodigde wetswijzigingen worden doorgevoerd en zullen moeizame onderhandelingen moeten worden opgestart over het verdelen van de boedel. Schotland zal ondertussen op internationaal niveau in overleg moeten treden met organisaties als de NAVO en de Europese Unie over een lidmaatschap.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty

Prominenten
Ondertussen laten via sociale media Britse prominenten weten wat ze vinden van het referendum. De Schotse tennisser Andy Murray, die in 2013 na 77 jaar de eerste Brit werd die Wimbledon won, suggereerde via een tweet voor Schotse onafhankelijkheid te zijn.

'De negativiteit rond de nee-campagne heeft mijn mening totaal omgedraaid. Benieuwd naar de uitkomst. Laten we dit gaan doen!', liet de Schot weten. Eerder hield Murray zich nog afzijdig in het debat.

Ook de Britse mediamagnaat Rupert Murdoch deed via Twitter zijn zegje. 'Wat de uitkomst ook zal zijn, het Verenigd Koninkrijk zal voor altijd veranderen', zei hij.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden