Dag van afrekening op Capitol Hill

Washington Senator Carl Levin verliest zijn geduld. ‘Kom op meneer Sparks, u geeft geen antwoord.’ Het dikke telefoonboek met bewijsstukken wel....

Het is de dag van de afrekening op Capitol Hill. In het beklaagdenbankje zitten de voormalige ‘masters of the universe’: handelaars van Goldman Sachs zoals Daniel Sparks.

Ook ‘fabulous Fab’ is er. Fabrice Tourre is wereldberoemd sinds beurswaakhond SEC hem heeft beschuldigd van fraude. Het blijkt een knappe, kleine man met een erg Frans gezicht. In charmant Engels betuigt hij zijn onschuld.

Aanklager
De rol van aanklager is voor de senatoren van de vaste onderzoekscommissie. Veel Amerikanen hebben bijgedragen aan de financiële ineenstorting, van de riskante huizenkoper tot de deregulerende senator. Maar het land heeft de zondebok gevonden in de machtige zakenbank Goldman Sachs, de grote winnaar van de crisis.

De senatoren, om het even van welke partij, vertolken de volkswoede. ‘Er is geen twijfel dat u onethisch heeft gehandeld’, dondert Republikein John McCain. ‘Heeft u dan geen enkele spijt? Ik vind dat u veel spijt moet hebben’, zegt commissievoorzitter Levin, een Democraat.

De antwoorden van de Goldman Sachs-medewerkers zijn steevast ontwijkend. Maar het telefoonboek van Levin liegt niet. Goldman moest 18 miljoen pagina’s aan documenten overleggen. Conclusie na anderhalf jaar onderzoek: de bank heeft wel degelijk bewust gegokt op de ineenstorting van de markt voor riskante hypotheken. En hield dat achter voor klanten die niet ‘slim’ waren, en vervolgens honderden miljoenen verloren.

Het onderzoek toont dat Wall Street ‘te vaak uitsluitend uit is op eigen gewin’ en daarvoor, anders dan vroeger, klanten benadeelt, stelt Levin. Maar de schade is nog groter voor de miljoenen gewone mensen die ‘nog nooit hadden gehoord’ van al die ingewikkelde en ‘giftige’ financiële producten.

Trots
De Goldman-bankiers nemen geen enkele schuld op zich. Ze zijn zelfs ‘heel trots’ op hun prestaties. Josh Birnbaum: ‘Ik ben een groot bewonderaar van Goldman Sachs’ integriteit, gerichtheid op service aan de klant en ethiek’.

Centrale vraag: hadden de bankiers de plicht hun klanten te informeren dat ze zelf gokten op de neergang van de aangeboden beleggingen? Sparks: ‘Het is niet onze verantwoordelijkheid om altijd de eigen positie van het bedrijf aan de klanten te vertellen.’

En zo is het. De bankiers braken geen wetten, hoe graag de demonstranten in hun gestreepte gevangenispakjes dat ook zouden willen. Experts twijfelen zelfs of de SEC de Goldman-zaak kan winnen.

Als het pauze is en Tourre in een scrum van camera’s wegloopt, schreeuwen de demonstranten: ‘Hoe slaap je ’s nachts, Fab?’ ‘Wat is hebzuchtige klootzak in het Frans, Fab?’

De rode draad in de hele zaak is ‘hebzucht, en de afwezigheid van een politieagent die het controleert’, zegt Levin. De zitting dient als propaganda voor de strenge nieuwe regels die president Obama aan Wall Street wil opleggen. De machinaties van Goldman Sachs moeten voortaan onmogelijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden