Dag Thialf, Sven gaat naar Almere

Almere wordt de schaatshoofdstad van Nederland. Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hakten vrijdag de knoop door. In Friesland zijn ze verbijsterd.

ALMERE - Het is nu nog een door onkruid overwoekerde vlakte, in de oksel van de snelweg A6 en de spoorlijn bij station Almere Poort. In 2016 moet een spectaculair schaatsstadion het eerste zijn wat bezoekers zien die over de Hollandse brug Almere binnenkomen.


Almere kan zijn geluk niet op. Vrijdag hebben sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB deze plek aangewezen als de topsportlocatie voor schaatsen, skeeleren, shorttrack en kunstrijden. De nog te bouwen schaatstempel van 185 miljoen euro wordt het nationale trainings- en wedstrijdcomplex voor de schaatssport.


De Iced¿me verrijst op een steenworp afstand van het Topsportcentrum Almere, een grote zwarte doos die er nu nog verloren bijstaat, maar waar geregeld nationale en internationale kampioenschappen worden gehouden. Almeerse bestuurders, ondernemers en bewoners verwachten dat de komst van het ijscomplex de stad een enorme impuls zal geven. 'De Iced¿me gaat Almere wereldwijd op de kaart zetten. Het maakt de stad zo veel interessanter voor ondernemers en inwoners', zegt Sven Bruseker vanachter de toonbank van zijn nabijgelegen Cafetaria De Heerlijkheid. Bruseker zal zeker een van de regelmatige bezoeker zijn.


Heerenveen (Thialf) en Zoetermeer ( TranSportium) hebben het nakijken. De twee verliezers hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen deze voorlopige gunning aan Almere. Maar in Almere verwachten ze niet dat de schaatstempel hen nog kan worden ontnomen.


Almere kan wel een steuntje in de rug gebruiken. De bouw is in deze stad met grootse groeiambities door de crisis nagenoeg stilgevallen. Ook de ontwikkeling van het stadsdeel Almere Poort gaat langzamer dan gepland. De ondernemers aan winkelstraat Europalaan hopen dan ook op meer reuring als de wereldberoemde schaatsers en hun fans naar hun buurt komen.


'Voor Almere is dit geweldig, het is hier bijna te rustig', zegt Mateo Balbuena, eigenaar van kapperszaak Medely's. Desteney (22), medewerkster bij het dierenziekenhuis in de straat, is vooral blij als schaatsliefhebber. 'Dan hoef ik straks niet meer helemaal naar Friesland. Deze locatie is voor heel veel Nederlanders beter bereikbaar.'


'Beste plek'

NOC*NSF en de schaatsbond hadden de keuze voor een van de drie gegadigden aanvankelijk uitgesteld tot na de zomer. Maar de rechter besliste vorige week dat uiterlijk vrijdag de kogel door de kerk moest. De procedure bij de voorzieningenrechter was aangespannen door de Almeerse initiatiefnemers.


'Dit is fantastisch voor de schaatssport en voor Almere en omgeving', reageert Folkert Buiter (56) van de Iced¿me. Natuurlijk had hij geen andere beslissing verwacht. Beste plan op de beste plek. En had een beoordelingscommissie van de schaatsbond niet eerder dit jaar al een voorkeur uitgesproken voor de nieuwbouw in de Flevopolder?


Alles begon tien jaar geleden met een eenvoudig idee: Nederland verdient een betere schaatstempel, vond Buiter toen. Maar Almere durfde niet mee te gaan in zijn ambitie. Buiter, gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en vastgoed, onderzocht daarop zeven locaties in de Randstad met een niet te lange reistijd van Schiphol, maar kwam toch weer uit bij zijn woonplaats Almere. Dit keer was de stad wel enthousiast en bood hem ruimte aan.


De Iced¿me moet naast twee overdekte ijsbanen van 400 meter ook twee ijshockeybanen, een skeelerbaan, een atletiekbaan, een shorttrackhal, een turnhal en een fitnessruim krijgen. Ook is voorzien in een crèche, in buitenschoolse opvang en in horeca.


Critici stellen dat het Almeerse plan financieel niet degelijk is onderbouwd. Buiter weigert namen van financiers te noemen. Maar die 185 miljoen euro komt er. 'De bedrijven staan in de rij. Elke cent is gedekt.' In het najaar geeft hij opening van zaken.


Bouwbedrijven BAM en Van Wijnen zullen het stadioncomplex gaan bouwen. De Iced¿me zal volledig door marktpartijen worden bekostigd, zo beklemtonen Almere en Buiter. Geen cent overheidssteun. Vanwege de hardnekkige geruchten dat Almere zou meebetalen, stelde het stadsbestuur zich vrijdag terughoudend op. 'Als gastheer zijn we heel blij met dit marktinitiatief', luidde de officiële reactie van de gemeente gisteren.


'We hebben hier genoeg ruimte en genoeg inwoners en ook nog een treinstation, dus dit is de ideale locatie voor een schaatstempel', zegt Marion (46), werkzaam bij het Topsportcentrum op een vrijwel verlaten parkeerplaats. 'We staan hier bovendien aan de Pierre de Coubertinlaan, genoemd naar een van de initiatiefnemers van de moderne Olympische Spelen. Deze plek is voorbestemd om het sportcentrum van Nederland te worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden