Dafne en de olympiër van de renaissancekunst

De brieven van woensdag 10 augustus.

Fresco van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel in Rome en Dafne Schippers. Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant
Fresco van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel in Rome en Dafne Schippers.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

Brief van de dag

Mijn netvlies werd getroffen door de foto van Dafne Schippers op de cover van de Olympische Spelen-bijlage van de Volkskrant (6 augustus). De sprintster zit, verzonken in gedachten, op een atletiekbaan. Waarvan kende ik die houding: de opgetrokken knie, het gestrekte been en de krachtige, geprononceerde gespierdheid? Uren later, al stofzuigend (want dat moet ook gebeuren), flitste het door me heen: het fresco van Adam op het plafond van de Sixtijnse Kapel door Michelangelo Buonarroti, de olympiër van de renaissancekunst.

Ross Kings studie van Michelangelo er snel op nageslagen. De overeenkomsten zijn zo opvallend dat je de fotograaf er bijna van gaat verdenken de opname (maar dan in spiegelbeeld) te hebben gemodelleerd naar de beroemde plafondschildering. Ook het gelaat en de haardracht van Michelangelo's eerste mens vertonen gelijkenis met het Nederlandse sprintwonder op de foto al reikt Adam met zijn arm niet naar spikes, maar naar zijn schepper. Michelangelo werd door zijn tijdgenoten vereerd als een god. Hoeveel roem zal Dafne Schippers vergaren op de Spelen in Rio?

George Dobson, Winterswijk

Hypocriet

Het is natuurlijk de hypocrisie van NOC*NSF ten top om iemand vanwege alcoholgebruik naar huis te sturen terwijl ze zelf als voornaamste sponsor 's lands grootste bierbrouwer hebben. Alcohol en sport gaan niet samen, ook niet als sponsors.

Los daarvan hebben ze hem wel erg slecht begeleid: als hij al eerder een verslaving had, hadden ze in Rio beter op hem moeten letten en hem beter moeten begeleiden.

Mensen die tot verslaving geneigd zijn, zijn irrationeel en doen dingen 'buiten zichzelf om'. De fout ligt dus eerder bij NOC*NSF dan bij hem.

Paul Schiethart, Alkmaar

Favoriet

'Britse tandartsen trekken vaker, want dan verdienen ze sneller', las ik in de Volkskrant (Ten eerste, 8 augustus). Er zou net zo goed kunnen staan: Nederlandse kindertandartsen vullen vaker, want dan verdienen ze sneller.

De behandeling van kinderen tot 18 jaar wordt namelijk volledig vergoed. Hoewel wetenschappelijk is aangetoond dat het cariësproces is te stoppen door adequate preventie, is het vullen bij kindertandartsen daardoor toch onveranderd favoriet gebleven.

René Gruythuysen, voormalig onderwijscoördinator kindertandheelkunde, Den Haag

Hou op met angst aanpraten

De column 'struisvogel-strategie' (O&D, 8 augustus) veroorzaakt jeuk onder de nagels. Alsof Somberman zich weer verlekkerd de put in praat.

De kans om vermoord te worden in Nederland is dertig keer groter dan de kans om door een aanslag te sterven. Hou toch op met dat angst aanpraten!

Hoezo: dé aanstaande jihadistische aanslag in Nederland? Natuurlijk bestaat de kans dat die Nederland treft en dan biedt een triomfantalistisch 'zie je wel' even weinig soelaas als een kabinetsberaad in een crisisbunker.

Een betere houding is die van burgemeester Eberhard van der Laan: 'We laten ons niet terroriseren.' Maar ik wil ook niet geterroriseerd worden door ziekelijke angsthazerij.

Jules Groenen, Boxtel

Na de G-P (Gay Parade)

Zou degene die ons het label lhbt heeft geschonken, dat ook weer terug kunnen nemen? Jammer voor degenen die geleerd hebben het zonder haperen uit te spreken, maar het discrimineert de rest van het alfabet en zijn waaier van seksuele voorkeuren.

Ik ben als homo uit de kast gekomen en wil niet in een verzamellade daarin teruggeschoven worden.

G(erard) P(etrus) van Westerloo, Vinkeveen

Nachttrein naar Basra

Nachttrein naar Basra (V Zomer, 6 augustus). Een prachtartikel. Ik heb het met een lach en een traan gelezen. Maar bovenal geniet ik van het besef dat men in Irak, ondanks alle ellende en oorlog, in staat is om een hsl-trein regelmatig te laten rijden (zij het met een niet al te hoge snelheid). Dat is in Nederland na vele jaren nog steeds niet gelukt...

J.E. Delmaar, Zwolle

Middelvinger

'Een middelvinger naar het Westen' (Voorpagina, 9 augustus). En deze taal op de voorpagina van de krant. Wat is dit voor een popie-jopiejournalistiek? Ik verwacht van de Volkskrant feitelijke, betrouwbare berichtgeving, geen gescheld richting Erdogan of wie dan ook.

H. Bruins, Leeuwarden

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden